Svijet Udarno Vijesti

London: Katolička crkva odgovorna za nedjela sveštenika

Visoki sud u Londonu ocijenio je da Katolička crkva može biti indirektno odgovorna za prijestupe svojih svećenika, objavili su u utorak britanski mediji o predmetu koji bi mogao postati važan za druge tužbe protiv Katoličke crkve.

Sud je odluku donio u korist 47-godišnje žene koju je, dok je bila dijete u dječijem domu, seksualno napadao pokojni otac Wilfred Baldwin, svećenik u biskupiji Portsmouth.

Žrtva je zatražila odštetu, a budući da je otac Baldwin pokojnik, Crkva bi “mogla biti smatrana odgovornom”, objavio je sud, a prenio BBC.

Odluka bi mogla imati dalekosežne posljedice za druge tužbe protiv Crkve.

Biskupija Portsmouth ima pravo žaliti se na tu sudsku odluku.

Prvi put je sud odlučivao o odnosu Crkve kao poslodavca i svećenika kao zaposlenika, rekli su advokati žrtve. Iako službeni ugovor između Crkve i svećenika ne postoji, sud je ocijenio da ima “znatnih elemenata koji podupiru” takvo tumačenje.

“Svećenik dobiva prostor, propovjedaonicu (…), u tu je svrhu školovan i zaređen”, radi kao predstavnik Crkve i “pružena mu je velika moć imenovanjem na dužnost koju je, ako se to dokaže, zloupotrebio”, objasnio je sudija, a prenijela agencija AFP.

Pitanje odgovornosti Crkve kao poslodavca zadnjih su godina, zbog skandala s pedofilijom u Crkvi, razmatrala i pravosuđa drugih zemalja, dodaje francuska agencija.

Američko pravosuđe moglo bi tužiti Vatikan jer nije na vrijeme isključio svećenike pedofile. Kolumbijski sud je ljetos presudio da Crkva mora isplatiti odštetu roditeljima dvoje djece koje je zlostavljao svećenik.

 

Fena/Informer.ba