Svijet Vijesti

London: Scotland Yard bi mogao bankrotirati

Za policiju u Londonu, iako su se neredi smirili, tek slijedi prava muka: prema specijalnom Zakonu o neredima iz 1886. koji je i danas na snazi, policija je dužna isplatiti novčanu kompenzaciju u slučaju štete na imovini građana, pa se sumnja da bi Scotland Yard mogao u bankrot.

Kako prenosi agencija Itar-Tass, policija mora isplatiti odštetu u roku od 14 dana od trenutka podnošenja zahtjeva oštećene strane, a još je nezgodnije što ne postoji ograničenje razmjera isplate.

Izvršit ćemo sve svoje obaveze u skladu sa zakonom, jednostavno nemamo drugog izlaza“, rekao je medijima neimenovani predstavnik Scotland Yarda.

Šefovi policije u Britaniji već desetljećima inzistiraju na ukidanju ovog zakona, koji bi ih, procjenjuje se, već do kraja ovog mjeseca mogao ostaviti bez penija.

Udruženje britanskih osiguravatelja izračunalo je da je u prva tri dana samo u Londonu napravljena šteta od stotinjak miliona funti. Čini se da će se država morati baciti na spašavanje Scotland Yarda. Ipak je nezamislivo da organi reda ostanu bez novca.

 

Index.hr/Informer.ba