Crna hronika Udarno Vijesti

Lopovi u BiH sve češće odnose neobičan plijen: Kradu i korištene WC šolje

Osim novca i vrijednih stvari lopovi u BiH sve češće kradu i neobične predmete, tako da su se prethodnih mjeseci u njihovim rukama našle nadzorne kamere, paketići žvaka, pa čak i korištene WC šolje.

Kradljivci su, prema informacijama MUP-a Srednjobosanskog kantona, prije nekoliko mjeseci u opštini Novi Travnik iz parkiranog vozila ukrali dva kartona sladoleda, a u junu su provalili u hram svetog proroka Ilije u mjestu Mutnica, u Zenici, te ukrali zvono teško 50 kilograma.

“Sa objekta jedne banke u Istočnoj Ilidži ukrali su u aprilu nadzorne kamere”, potvrdili su iz policije.

Kako smo saznali u CJB Banjaluka, lopovi su prethodna dva mjeseca pobjegli sa, između ostalog, telefonskim kablovima, radijatorima, cigaretama, alkoholnim pićima štok i čivas, farovima za vozila, pa čak i paketićima žvaka.

“Prije desetak dana u na Bulevaru Živojina Mišića lopov je iz prodavnice ukrao četiri pakovanja po 500 grama kafe, a nekoliko dana ranije iz kuće u Čelincu ukradeno je 30 kilograma suhog mesa”, naveli su u CJB Banjaluka.

No, dok je “lepeza” kradenih stvari sve “bogatija”, ohrabruje ipak podatak da se, kako je rekao Igor Šukalo, portparol CJB Banjaluka, broj krađa na području Centra za prvih 11 mjeseci ove, u odnosu na isti period prošle godine, smanjio za 10,7 odsto.

“Stare WC šolje, kade i alat neki su od predmeta koji su kradeni u prethodnom periodu. Događalo se da bude otuđena i rakija, te burad”, kazala je Danka Tešić, portparol CJB Istočno Sarajevo, na području kojeg se broj krađa u prvih devet mjeseci ove godine povećao.

U CJB Trebinje saznali smo da su lopovi prije nekoliko dana na području tog centra ukrali dijelove buldožera.

 

Kako je rekao Goran Zubac, načelnik CJB Trebinje, od januara do novembra zabilježeno je 60 krađa.

“Iz ugostiteljskih objekata najčešće se otuđuju plazma televizori, a iz kuća, osim novca, zlatni nakit, markirana garderoba, parfemi, oružje. Iz trgovina najčeće otuđuju cigarete, alkohol i suvomesnate proizvode“, naveo je Zubac.

U Federalnoj upravi policije kazali su da je u prvih devet mjeseci ove godine u FBiH zabilježeno čak 10.320 krađa i teških krađa, a u istom periodu u RS su evidentirana 3.584 takva krivična djela.

Najčešće kradu

– novac

– nakit

– telefone

– cigarete

 

10.320

krađa i teških krađa za devet mjeseci u FBiH

3.584

takva krivična djela do septembra u RS

 

Nezavisne/Informer.ba