BiH Udarno Vijesti

Macan: Od iduće godine nova elektronska lična karta

U BiH će od 1. marta naredne godine početi izdavanje nove elektronske lične karte, čija će cijena biti 18 KM, najavio je direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH Siniša Macan.

Macan je pojasnio da građani neće morati da mijenjaju dokumenta, dok im ne isteknu važeća.

To praktično znači da će onome ko je danas izvadio ličnu kartu ona važiti narednih 10 godina”, rekao je Macan novinarima u Banjaluci, nakon svečanosti povodom obilježavanja 10 godina od uvođenja elektronskih evidencija i jedinstvenih ličnih dokumeta u BiH.

Macan je naveo da će cijena nove lične karte BiH biti viša za 80 odsto od postojeće, napominjući da u Hrvatskoj građani plaćaju više od 20 evra za lična dokumenta koja važe 10 godina.

Prema njegovim riječima, nove lične karte – za razliku od postojećih – biće kvalitetnije, bolje zaštićene i imaće sliku u boji.

On je rekao da će cijena novih vozačkih dozvola u BiH, koje će se, takođe, izdavati od 1. marta naredne godine, biti 60 KM.

Macan je naveo da je u planu izgradnja sjedišta Agencije u bivšem vojnom objektu u Banjaluci, koji su vlasti Republike Srpske dodijelile ovoj agenciji.

On je ocijenio da 10 godina rada Agencije predstavlja izuzetan uspjeh za BiH i njene građane, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da su na ovom polju postignuti konkretni rezultati u vezi sa evropskim integracijama.

Pokazali smo da smo sposobna institucija BiH u sadašnjoj organizaciji i da ispunjavamo sve svoje obaveze“, rekao je Macan.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović rekao je da je ova agencija još jedan dokaz da svi koji imaju jasnu viziju, strpljenje i spremnost da rade za dobrobit građana BiH imaju perspektivu i mogu da urade dobar posao.

Nović je čestitao jubilej Agenciji, ističući da je ona jedna od najboljih u BiH. “Zahvaljujući ovoj agenciji i svima koji su sa njom neprestano vrijedno radili, danas imamo bezvizni režim i sutra nove lične karte”, rekao je Nović.

Svečanosti su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo, šef kancelarije EU u Banjaluci Džulio Cani, radnici Agencije, te bivši predstavnici Direkcije CIPS projekta BiH.

Macan je uručio zahvalnice za podršku razvoju i radu Agencije ministrima Noviću i Čađi, te radnicima IDDEEA.

Nezavisne/Informer.ba