Svijet Udarno Vijesti

Mađarska prijeti da će povući podršku kandidaturi Srbije u EU

Mađarska će preispitati svoju podršku kandidaturi Srbije u Evropskoj uniji (EU) nakon što je Beograd usvojio zakon o povratu imovine, koji je, prema Budimpešti, diskriminatorski prema mađarskoj zajednici u Vojvodini, izvjestila je u ponedjeljak mađarska agencija MTI.

Mi se zalažemo za evropsku integraciju Srbije, ali pristup nije realan sa zakonima koji sadržavaju kolektivno uskraćivanje građanskih prava“, rekao je u nedjelju Zsolt Semjen, potpredsjednik mađarskog premijera, za vrijeme posjete Subotici.

Semjen je rekao da će „preispitati podršku Mađarske kandidaturi Srbije u EU“, ako srbijanski parlament ne promijeni „neprihvatljive dijelove iz zakona o restituciji, kako bi se omogućila i kompenzacija mađarske zajednice”.

Srbijanski parlament je prošle sedmice usvojio zakon o povratu imovine koju su oduzeli komunisti nakon Drugog svjetskog rata, što je jedan od uslova za približavanje Srbije Evropskoj uniji.

Mađarska odbacuje princip kolektivne krivice, koji je potpuno u suprotnosti s osnovnim normama Evropske unije, s osnovnim ljudskim pravima, kao i s interesima mađarske zajednice“, dodao je Semjen.

On je međutim rekao da je “ubijeđen” da će Srbija ponovo pregledati tekst i da Budimpešta neće biti u prilici da ponavlja svoj stav.

Za Mađarsku je novi zakon, kojeg je usvojio Beograd, diskriminatoran prema mađarskim zajednicama u Vojvodini, pokrajini na sjeveru Srbije, gdje živi mađarska manjina s više od 350.000 stanovnika.

 

Fena/Informer.ba