Region Vijesti

Mađarska razmatra blokadu granice sa Hrvatskom

Mađarska je počela izgradnju ograde s bodljikavom žicom na granici sa Slovenijom, javljaju slovenski mediji.

Policija i vojska postavljaju ogradu na cestovnom graničnom prijelazu Pince-Tornyiszentmiklos, no za sada ne ometaju promet osobnim vozilima.

Na hrvatsko-mađarskoj granici također je u toku izgradnja zida. Mađarska vojska na granični prijelaz Beremend-Baranjsko Petrovo Selo poslala je oklopna vozila, a izbjeglice strahuju da će zatvoriti sve granične prijelaze s Hrvatskom kada izgradnja bude završena.

Mađari razmišljaju o otvaranju koridora

Mađarska će uskoro odlučiti hoće li zatvoriti svoju granicu sa Hrvatskom za izbjeglice kao što je učinila 15. septembar sa srpskom granicom, objavila je njezina vlada u četvrtak.

“Vlada će uskoro odlučiti hoće li pristupiti potpunom zatvaranju hrvatske granice, kao što je učinila sa Srbijom”, rekao je predstojnik ureda premijera Viktora Orbana Janoš Lazar na konferenciji za novinare.

“Iskustvo mađarske vlade je da se učinkovita zaštita schengenskih granica može jamčiti samo potpunim zatvaranjem, koje je već na snazi sa Srbijom”, dodao je Lazar, desna ruka premijera Orbana, pobornika tvrde linije prema migrantima.

Mađarska bi mogla razmotriti opciju koridora za izbjeglice koji dolaze iz Hrvatske koji bi kroz Mađarsku prošli vlakom ili autobusom ako to Austrija i Njemačka žele i kane za njih preuzeti odgovornost, također je izjavio Lazar.

Pojasnio je da je glavni cilj mađarske vlade bila zaštita državne granice i tu su svrhu ispunili ograda podignuta na granicama sa Srbijom i Hrvatskom i novi stroži propisi.

Ukoliko to Europska unija ne prihvati, razmotrit će se novi načini, a i Slovenija i Austrija su upotrijebile opciju koridora, rekao je Lazar.

“Ako Austrija i Njemačka žele ovo i ako će preuzeti odgovornost zajedno sa drugim članicama EU, mađarska vlada će razmotriti … mogućnost stvaranja uvjeta da se migranti koji stižu iz Hrvatske na mađarsku granicu … dalje kreću u uređenim okolnostima”, dodao je Lazar.

Grčka napokon otvara prihvatne centre

I dok raste napetost između zemalja u regiji oko prihvata i registracije izbjeglica, grčka Služba prvog prihvata objavila je kako bi tri centra za razvrstavanje i registraciju migranata trebala profunkcionirati do kraja oktobra na otocima Lezbos, Kos i Leros na prvoj crti migracijskog priljeva. Radi se o akciji koja bi konačno mogla zaustaviti priljev izbjeglica na Balkan.

U Grčkoj “vlasti ulažu velike napore da se ti centri otvore tokom oktobra”, kazao je dužnosnik Službe prvog prihvata Aleksandar Arvanitidis.

Prvi se treba uskoro otvoriti na Lezbosu, otoku na koji je od ljeta stigla gotovo polovica ukupnog broja migranata. U praksi je taj centar već krajem augusta počeo među pridošlicama provoditi postupak identifikacije i registracije putem otisaka prstiju.

Preostala dva su predviđena na Kosu, drugim ulaznim vratima u Grčku za više od 300.000 izbjeglica koji su od januara stigli morskim putem u Grčku, te na obližnjem otoku Lerosu.

 

Hina/Informer.ba