Izdvojeno Politika Svijet Vijesti

Mađarski premijer poslao odbijenicu MMF-u i preko Facebooka

Mađarska neće prihvatiti pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske unije pod uvjetima koje su te institucije postavile, izjavio je u četvrtak mađarski premijer Viktor Orban, ostavivši ipak otvorena vrata daljnjim pregovorima.

Po toj cijeni… i na taj način – ne! Nama ne treba finansijsko jamstvo”, odrješito je ustvrdio predsjednik vlade u video poruci postavljenoj na svojem profilu na Facebooku, govoreći o kreditu od 15 milijardi dolara o kojem Mađarska pregovara s MMF-om i EU-om.

Orban je mislio na popis uvjeta koji je u četvrtak objavio vladi blizak dnevnik Magyar Nemzet, koji uključuje i smanjenje poreza i obiteljskih subvencija, uvođenje općeg poreza na zemljište, smanjenje subvencija za prijevoz i ukidanje posebnog poreza na banke, prenosi business.hr.

No, to s mađarske strane ne znači i prekid pregovora o kreditu. Parlamentarna skupina stranke na vlasti Fidesza “ovlastila je vladu da izradi novi prijedlog za pregovore s MMF-om i EU sljedećih dana”, rekao je Orban.

Najveća oporbena stranka, socijalistički MZSP, javno je iskazao sumnju u vjerodostojnost MMF-ovog popisa uvjeta objavljenog u Magyar Nemzetu.

Mislim da takav popis ne postoji, već da je riječ o mjerama štednje koje želi uvesti sam Victor Orban, ali tako da krivnja padne na MMF”, izjavio je za novinare jedan od stranačkih čelnika Lajos Korozs.

Fena.ba/Informer.ba