Svijet Udarno Vijesti

Mahmud Ahmadinedžad na turneji po Latinskoj Americi

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, koji se nalazi pod sve većom prijetnjom zapadnih ekonomskih sankcija, započeće turneju po Latinskoj Americi s ciljem da obezbijedi podršku nekoliko preostalih saveznika.

Ahmadinedžad će se prvo, kasno večeras, u Karakasu sastati sa predsjednikom Venecuele Ugom Čavezom. Iranski lider će dolaskom u Karakas započeti petodnevnu turneju tokom koje će prisustvovati i inauguraciji nedavno izabranog lidera Nikaragve Danijela Ortege.

Iranski lider će posjetiti i Kubu i Ekvador. Sve četiri latinoameričke zemlje imaju “hladnije” odnose sa SAD i njihovi lideri su u protekle četiri godine u više navrata posjećivali Teheran radi izgradnje diplomatskih i poslovnih veza dok su im pogoršani odnosi sa Amerikom.

Uz Ahmadinedžada na latinoameričku turneju ići će i iranski ministri za inostrana pitanja, trgovinu, rudnike i energiju.

Ahmadinedžad, koji je posljednji put u Venecueli boravio u novembru 2009. godine, trebalo je da posjeti Karakas u septembru 2011. godine, ali je odgodio dolazak pošto su ljekari Čavezu konstatovali rak.

 

Srna/Informer.ba