Svijet Udarno Vijesti

Mahmud Ahmadinedžad pozvan na ispitivanje

Iranski parlament pozvao je predsjednika države da odgovara na pitanja poslanika prvi put od islamske revolucije 1979. godine.

Predsjednik Mahmud Ahmadinedžad suočen je sa dugom listom pitanja o stanju u privredi, kao i o odlukama u oblasti spoljne i unutrašnje politike. Poslanici su prijetili sličnom akcijom i ranije, ali nisu uspjeli da je realizuju.

Zvaničan poziv bit će upućen Ahmadinedžadu u naredna dva dana. Ustavom je predviđeno da se on pojavi pred parlamentom u roku od mjesec dana, ali nije poznato šta će se dogoditi ako to ne učini.

Ovaj rok znači da Ahmadinedžad može da izađe pred poslanike poslije parlamentarnih izbora 2. marta, što će biti prvo glasanje na državnom nivou od spornih predsjedničkih izbora 2009. godine, prenio je BBC.

Za saslušanje Ahmadinedžada je glasalo 79 od 290 članova iranskog parlamenta.

Iranski predsjednik i parlament dugo vode borbu za prevlast u zemlji. Ahmadinedžad i njegove pristalice pokušavaju da umanje utjecaj vladajućih islamskih sveštenika. Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei ima saveznike u parlamentu i moćnoj Revolucionarnoj gardi.

 

Srna/Informer.ba