Svijet Udarno Vijesti

Mahmud Ahmadinejad: Evropa će biti gubitnik

EU će biti gubitnik zbog uvođenja naftnog embarga protiv Irana, izjavio je danas iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad, dok su poslanici u parlamentu najavili mogućnost prekida isporuka nafte zemljama Unije prije 1. jula.

Zapad je taj kome je potreban Iran, a iranski narod neće biti na gubitku zbog ovih sankcija“, rekao je Ahmadinejad u prvom javnom komentaru na dogovor o naftnom embargu koji je prije četiri dana postiglo 27 članica EU.

Članice Unije odlučile su da se postojeći ugovori sa Iranom poštuju do 1. jula.

Nekada je 90 posto naše trgovine bilo sa Evropljanima. Sada je to palo na deset posto. Mi to nismo tražili. Prekinite trgovinu, pa ćemo vidjeti ko će biti na gubitku“, rekao je iranski predsjednik.

Teheran je saopštio da je šestomjesečno odlaganje početka embarga znak da je EU suočena sa teškoćama zbog prekida kupovine iranske nafte u vrijeme dužničke krize. EU je drugi kupac iranske nafte, poslije Kine.

Iranski parlament će u nedjelju, 29. januara, raspravljati o prijedlogu zakona o obustavi isporuka nafte prije 1. jula. EU je odredila taj datum za krajnji rok do kada njene članice treba da osiguraju alternativne izvore ovog energenta.

Naftni embargo i sankcije koje su uvele SAD s ciljem otežavanja kupovine iranske nafte do sada su najoštrije kaznene mjere preduzete protiv Islamske Republike zbog njenog nuklearnog programa.

Vlasti u Teheranu tvrde da ne žele da proizvode atomsko oružje, nego električnu energiju. Sankcije su uvedene u vrijeme kada Ahamdinejad pokušava da obuzda rastuću inflaciju i krizu nacionane valute.

Guverner centralne banke Mahmud Bahami izjavio je na državnoj televiziji da će biti povećana osnovna kamatna stopa i uveden fiksni kurs prema stranim valutama kako bi se obuzdao rast kursa dolara na crnom tržištu.

 

Srna/Informer.ba