BiH Udarno Vijesti

Majke Srebrenice: Obilježavanje Dana RS-a – so na ranu žrtvama rata

Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” smatra da je “svakom čovjeku koji se vodi bilo kakvim moralnim principima, jasno da je obilježavanje Dana Republike Srpske – so na ranu žrtvama rata i porodicama ubijenih”. 

Jasno je da je manji bh. entitet nastao na masovnim ubistvima, zločinima, protjerivanjima svih ljudi koji nisu Srbi. Potvrdio je to i Međunarodni sud pravde u Hagu presudom kojom potvrđuje genocid u Srebrenici. Danas kao rezultat tog genocida i brojnih drugih zločina nad nevinim stanovništvom Bosne i Hercegovine, postoji Republika Srpska, saopćeno je iz Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

Dvadeset godina postojanja ove genocidne tvorevine je 20 godina nepravde za žrtve ali i 20 godina nepristrasnog posmatranja međunarodne zajednice, koja se svih ovih godina ponaša kao i u ratu: nepristrano i mirno, samo posmatrajući stvari, a zaboravljaju na činjenicu da je nepristrasnost na ovim prostorima jasno stavljanje na stranu agresora i zločinaca, smatra ovo Udruženje.

Svi oni koji danas slave rođendan RS-a, slave i genocid, ubijanja, silovanja, protjerivanja i spaljivanja kuća. RS nije nastala nekakvim odlukama nekakvih skupština. Ono što oni danas slave je nastalo na uzdasima hiljadama majki, na kostima djece, na iživljavanju nad civilima i nastalo je najkukavičkijim načinima zlostavljanja hiljada ljudi. Kako je nastalo u nepravdi, tako će nestati u pravdi, koja će kad tad doći na ove prostore, poručuju iz Pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

 

Fena/Informer.ba