BiH Udarno Vijesti

Majke Srebrenice žele da Mladić živ dočeka presudu

Majke Srebrenice i danas su u Tuzli, uprkos lošem vremenu, održale mirne proteste, kao što to već godinama rade svakog jednaestog dana u mjesecu.
Pod istim motom “Istina nama, kazna zločincima”, i danas su mirnom šetnjom od tuzlanske Pinge do Trga žrtava Srebrenice u Tuzli još jednom podsjetile domaću i međunarodnu javnost na stradanja u Srebrenici.

Mnogobrojni novinari interesovali su se kakav je stav majki Srebrenice u vezi sa slučajem Ratko Mladić u Haškom tribunalu. Sve su saglasne u jednom da žele da Mladić živ dočeka presudu i da bude adekvatno kažnjen za sve zločine koje je on, zajedno s pripadnicima tadašnje Vojske Republike Srpske i specijalnim jedinicama iz Srbije, počinio u Srebrenici.

Predsjednica Udruženja građana “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić govorila je i o uništavanju dokumenata zločina u Haškom tribunalu te odgovoru glavnog haškog tužitelja Sergea Bramertza, koji je prošlog mjeseca stigao na adresu njihovog advokata Damira Alića.

Krajem septembra na adresu advokata Alića stiglo je pismo glavnog haškog tužioca koji potvrđuje da je dio predmeta nađen u masovnim grobnicama, uz žrtve genocida u Srebrenici, uklonjen.

Uz ostalo, Bramertz u pismu navodi da nije spreman otkriti unutarnju tužilačku dokumentaciju koja se tiče uklanjanja ovih predmeta.

Advokat Damir Alić, kazao je danas, da je u konsultaciji za britanskim advokatima dogovoreno da se nastavi rad na ovom predmetu.

Sastanak s porodicama žrtava genocida bit će održan krajem sedmice.

Podršku majkama Srebrenice pružili su učenici tuzlanske Osnovne škole „Simin Han“, ali i građani Tuzle.

Fena/Informer.ba