Region Vijesti

Makedonci o policijskog brutalnosti i ubistvu Martina Neškovskog

Martina Neškovskog je,kako tvrde, policija brutalno pretukla nakon nedavnih izbora u Makedoniji.

Na Agora bini festivala Exit, oni su upozorili da policija nema pravo na brutalnost i korišćenje prekomjerne sile i naveli da se pripadnici ove grupacije od 6. juna svakodnevno okupljaju u gradskom parku u Skoplju.

Ovaj momak je slavio pobjedu stranke za koju je glasao na izborima u Makedoniji, kada su ga policajci iz nepoznatog razloga napali i za nekoliko minuta bio je mrtav“, rekao je aktivista Martin Nanik.

On je dodao da su, od kada su aktivni kao grupa građana, otkrili još oko 20 kriminalnih dijela i ubistava koje su policija i država pokušali da sakriju od javnosti.

Mediji nas ignorišu i za nas govore da smo opozicioni plaćenici, ali mi nismo grupa koja je na bilo koji način politički obojena. Naš svakodnevni protest je prvi demokratski protest u Makedoniji za poslijednjih 20 godina i njime želimo da zaustavimo policijsku represiju“, rekao je aktivista Darko Arsovski.

Aktivistkinja Iva Višmerska rekla je da ova grupacija nije ni pokret ni nevladina organizacija, da nisu formalno organizovani, već da su svi učesnici protesta jednaki i da svojim svakodnevnim okupljanjima pokušavaju da poruče makedonskim vlastima da “nisu svemoćni“.

Ova grupacija se svakodnevno okuplja u gradskom parku u Skoplju od 6. juna, dana kada je policija ubila mladića na proslavi izborne pobjede, a svoja saznanja, fotografije i vijesti obajvljuju preko socijalnih mreža.

 

Beta/Informer.ba