Region Vijesti

Makedonija: Bez izjave 3.000 ”špijuna”

U Makedoniji od 2 000 do 3 000 nosilaca javnih funkcija nisu ispunili zakonsku obavezu da podnesu izjavu o (ne)sarađivanju sa bivšim tajnim službama – piše danas skopski list “Dnevnik”.

“Od svih institucija zatražili smo i dobili odgovor koliko nosilaca javnih funkcija ima ovu obavezu i sada upoređujemo koliko ih je podnijelo izjave. Podaci se sada ubacuju u računar  i kada se sve završi pokrenućemo postupak protiv onih koji nisu ispoštovali zakon
“, izjavio je predsjednik makedonske lustracione komisije Tome Adžiev.

Ukoliko se utvrdi da je lice sarađivalo sa tajnim službama onda se donosi zaključak da ono ne može da obavlja javnu funkciju.

Prema riječima šefa makedonske lustracione komisije, zakon je predvidio rigorozne kazne za sva lica koja nisu podnijela izjavu o (ne)sarađivanju sa bivšim tajnim službama, a zauzimali su, ili sada se nalaze na javnim funkcijama, i one se kreću od 3 000 do 4 000 eura.

Do sada “lustracioni filter” nisu prošli bivši predsjednik Ustavnog suda Makedonije Trendafil Ivanovski, lider Titovih lijevih snaga Slobodan Ugrinovski, dva kandidata za poslanike, penzionisani vrhovni sudija i profesor skopskog Fakulteta dramskih umjetnosti Vladimir Milčin.

 

Fena/Informer.ba