BiH Udarno Vijesti

Makedonska Vlada traži od BiH novu istragu pogibije Trajkovskog i saradnika

Makedonska Vlada traži od BiH da ponovo otvori istragu o avionskoj nesreći u kojoj je prije osam godina kod Mostara poginuo predsjednik Makedonije Boris Trajkovski i njegovih osam saradnika i članova posade.

Na sjednici je zaključeno da izvještaj o nesreći sa svim novim dokazima i činjenicama bude dostavljen makedonskom Javnom tužilaštvu, te Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH sa zahtjevom za ponovnim otvaranjem istrage, saopšteno je danas iz makedonske Vlade.

Vlada Makedonije zaključila je na sinoćnjoj sjednici da izvještaj o istrazi o nesreći bude dostavljen Komitetu za pravna pitanja i ljudska prava Evropskog parlamenta i poslaniku iz Švajcarske Andreasu Grosu, autoru Informacije o sprovođenju istrage o navodnim sumnjama o ubistvu Trajkovskog.

Makedonski eksperti za vazduhoplovstvo, koji su izvještaj pripremali tri godine, otkrili su nove sporne momente koji nisu bili uzeti u obzir u ranijim istragama.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće makedonskog aviona, koju je formirao Savjet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila “proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo”.

Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupak.

Avion makedonske Vlade u kome su se nalazili Trajkovski, savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, zatim Mile Krstevski, zaposlen u makedonskom Ministarstvu inostranih poslova, Boris Velinov i Ace Velinovski zaduženi za obezbjeđenje, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. februara 2004. godine u ataru sela Rotimlje kod Mostara.

Ignat Pančevski, zastupnik porodica stradalih u avionu sa makedonskim predsjednikom, tvrdi da posjeduje dokaze da rušenje predsjedničkog aviona 26. februara 2004. godine u BiH nije bila nesreća, već atentat.

On je rekao da je Trajkovski ubijen,  jer je posjedovao komromitujuće informacije o umiješanosti visokih zapadnih diplomatama u korupciju u vrijeme konflikta na Kosovu i izbjegličke krize 1999. godine.

 

Srna/Informer.ba