Region Udarno Vijesti

Makedonski ministar protiv turskih serija: “Zar nije bilo dovoljno 500 godina turskog ropstva, pa sada gledamo i turske serije”

Nakon izjave makedonskog ministra nauke, tehnologije i administracije Ive Ivanovskog koji je u negativan kontekst stavio Turke i Tursku, turski ambasador u Makedoniji Gurol Sokmensuer organizirao je konferenciju za novinare na kojoj je istakao da je spomenuta izjava

“rastužila i zabrinula tursko rukovodstvo, narod i sve ljude koji žive u Makedoniji”.

Ivanovski je, govoreći o sve većoj popularnosti turskih serija na Balkanu, pa i u Makedoniji, izjavio:

“Zar nije bilo dovoljno 500 godina turskog ropstva, pa sada gledamo i turske serije?”.

Turski ambasador je podsjetio da je vijest objavljena u medijima još 11. novembra ove godine, ali da nije htio odmah reagirati.

Smatra da se radilo o “tužnom momentu zbog nepromišljenog napada na tursku historiju, kulturu, pa i umjetnost”.

On je podsjetio da su turska udruženja u Makedoniji reagirala na izjavu Ivanovskog. Također, reagirali su i poslanici u makedonskom parlamentu. Makedonski ambasador bio je pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Turske, te je i sam kontaktirao šefa makedonske diplomatije Nikolu Popovskog po ovom pitanju.

Ministar Ivanovski me je pozvao u svoj kabinet 27. novembra. On me uvjeravao da nije izjavio ništa slično, već da je riječ o pogrešnom tumačenju od strane medija. Rekao mi je čak: “Pa zar da takvo nešto kažem u gradu u kojem je Ataturk pohađao vojnu školu. Ivanovski mi je govorio da nikada ne bi učinio tavo nešto prema Turskoj s kojom Makedonija ima dobre odnose“, kazao je Sokmensuer.

Turski ambasador je istakao da mu je ministar Ivanovski predao pismo u kojem se izvinjava i izražava žaljenje zbog ovog slučaja, te navodi da nikada nije izgovorio tu rečenicu niti govorio o zabrani prikazivanja turskih serija.

U pismu se, također, izražava nada da će ovaj slučaj biti brzo zatvoren i da neće stvoriti mrlju na dobre odnose između dvije zemlje.

AA/Informer.ba