Izdvojeno Politika Vijesti

Malo vremena ostalo rukovodstvu RS-a!?

Vrlo malo vremena je ostalo rukovodstvu Republike Srpske da razmotri da li je plan djelovanja koji su odabrali, a odnosi se na referendum, zaista u interesu građana koje predstavljaju. Međunarodna zajednica je nedosmisleno stavila do znanja da neće dozvoliti da državne institucije i nadležnosti poput Suda BiH i Tužilaštva BiH budu poništene ili na drugi način ograničene preko bilo kojeg entiteta.

Granica je sada pređena

Ovo je poruka koju je visoki predstavnik Valentin Inzko uputio Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, i to upravo preko beogradskih medija.

Kako „San” saznaje iz svojih izvora u međunarodnoj zajednici, već je spremljen paket oštrih mjera i svakog časa se može očekivati njegovo raspakivanje. Drugim riječima, radi se u izricanju kazni političarima koji podrivaju ustavni poredak države, zapravo ruše i negiraju Dejtonski sporazum u koji se toliko zaklinju. Isti izvori kažu da se iza zatvorenih vrata već danima vode razgovori i konsultacije o prvoj dvojici na crnoj listi – Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću.

”Granica je pređena, stiglo se do kraja. Izvjesno je da se međunarodna zajednica više neće pogađati, verbalno upozoravati i zaustavljati se na javnom izražavanju zabrinutosti zbog stanja u BiH. Slijede konkretni potezi i ne treba se iznenaditi ako budu i radikalni’‘ – kazao je jučer za „San” jedan visoki inostrani diplomata.

Dodik ne odustaje od referenduma i jučer je poručio:” Mi smo spremni da poslije referenduma razgovaramo o Sudu i tužilaštvu BiH. Moguće je da donesemo novi zakon i da određena djela procesuiraju Tužilaštvo i Sud BiH, ali u okviru zakona za koje je nadležna BiH.

Drugi uslov je da se ovi organi ne miješaju u pravosudni sistem RS. Ako se to ne prihvati, mi ćemo donijeti republički zakon u kojem će biti odredba da Zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH ne važi u RS”.

Vanjska i unutrašnja podrška

Na pitanje hoće li ga najave sankcija pokolebati, on je odgovorio:

”Ako se desi da međunarodni zvaničnici posegnu za sankcijama, onda to neće biti udar samo na mene kao predsjednika RS već i na srpski narod’.

Time je sam Dodik između sebe i vlastitih interesa i kompletno srpskog naroda u BiH stavio znak jednakosti, isturajući Srbe kao svoj živi štit. Ta njegova izjava, kako saznajemo, jučer je izazvala ogorčenost, slobodno se može reći u bijes u jednom moćnom dijelu međunarodne zajednice i dodatno ga uvjerila da bez kazni i sakcija nema rješenja za političku krizu u BiH.

Umjesto da se bave rješavanjem teških ekonomskih problema koji su pritisli Republiku Srpsku i koja se nalazi pred bankrotom, vlasti tog entiteta hoće da gurnu u bezdan cijelu državu. To neće moći i sve Dodikove igre su nam poznate, jasno nam je i zbog čega blokira bilo kakve razgovore o uspostavi nove državne vlasti, jer preko aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH on kontroliše osnovne poluge države – kažu izvori „Sana” iz međunarodne zajednice.

Predsjednik RS vanjsku podršku dobiva od ruskog ambasadora Aleksandara Bocana – Harčenka koji je i jučer kazao da „u referendumu nema ničega antidejtonskog i ruski je stav da visoki predstavnik ne treba koristiti bonska ovlaštenja u vezi s tim”. Također, Dodik ima podršku i od predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Prema nekim informacijama, cijela priča o referendumu u RS urađena je uz direktnu saglasnost Tadića i najviših ruskih zvaničnika, najvjerovatnije tokom nedavnog boravka ruskog premijera Vladimira Putina u Beogradu kada je s njim razgovarao i Dodik.

Unutrašnju podršku Dodik ima u Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a, koji zahtieva uspostavu hrvatskog entiteta na teritoriji Federacije BiH. Višemjesečnim blokadama uspostave federalne vlasti, ali i svim kasnijim potezima Čović zapravo realizira Dodikovu politiku s ciljem da Federaciju BiH baci na koljena i proširi put šefu SNSD-a.

Napadi na pravosudne institucije su podrška kriminalcima

”Ako predsjednik, Vlada i Narodna skupština Republike Srpske žele da se bore protiv organizovanog kriminala, onda treba da rade na jačanju Suda i Tužilaštva BiH i tada će imati moju punu podršku. Napadi na pravosudne institucije čine život jednostavnim za kriminalce i stvaraju osjećaj nesigurnosti među građanima” – stav je visokog predstavnika Valentina Inzka, piše dnevni list San.

 

San/Informer.ba