Crna hronika Udarno Vijesti

Maloljetnice tjerali na prostituciju: U bordelu radile djevojčice iz Gradiške, Kaknja, Tuzle

Senad Tahirović, zvani Seno, bivši specijalac Petog korpusa Armije RBiH iz Cazina, i Enver Pehlić, poznati ginekolog iz Velike Kladuše, uhapšeni su juče pod sumnjom da su trgovali maloljetnicama radi prostitucije.

Oni su uhapšeni u okviru akcije banjalučke Regionalne kancelarije SIPA na razbijanju lanca međunarodne trgovine ljudima.

Izvor “Nezavisnih” pojasnio je da je Tahirović u svoje lokale “Sport” i “Alf” u centru Cazina dovodio maloljetnice iz Hrvatske i brojnih bh. gradova, koje su po danu radile kao konobarice, a noću pružale seksualne usluge mušterijama.

U Tahirovićevim maloljetničkim bordelima radile su djevojčice iz Hrvatske, Gradiške, Banovića, Kaknja, Tuzle, te sa područja Unsko-sanskog kantona.

Mještani Cazina ispričali su da su među mušterijama bili i policajci koji su često navraćali u Tahirovićeve lokale.

Zanimljivo je i da su se ovi bordeli nalazili svega stotinak metara od sjedišta Policijske uprave Cazin, ali lokalnim inspektorima i policiji, navodno, ništa nije bilo sumnjivo.

“S druge strane, Pehlić, koji iza sebe ima više od 30 godina staža i važi za renomiranog ginekologa u svojoj ordinaciji ‘Dr Eno’ u Velikoj Kladuši, tim istim maloljetnicama koje bi ostale trudne radio je abortuse”, naveo je izvor blizak istrazi.

Zajedno sa Tahirovićem, koji je označen kao organizator kriminalne grupe, i Pehlićem juče je privedeno više osoba koje će nakon kriminalističke obrade biti puštene, a u budućem sudskom postupku imaće status svjedoka.

Akcija SIPA započela je juče ujutro, a pretresene su četiri lokacije, porodična kuća Tahirovića, dva njegova lokala “Sport” i “Alf”, te Pehlićeva ordinacija.

Akcija je, kako pojašnjava naš izvor, uslijedila nakon višemjesečnog praćenja Tahirovića i drugih. On je, ujedno, vlasnik zaštitarske firme u Cazinu, predsjednik Kik-boksing kluba “Cazin”, te suvlasnik diskoteke u ovom gradu, zajedno sa jednim poslanikom Skupštine Unsko-sanskog kantona čiji identitet nismo uspjeli saznati.

“Tahirović važi za žestokog momka sa dobrim vezama u policiji i među lokalnim političarima”, pojasnio je izvor “Nezavisnih” blizak istrazi.

On je ujedno potvrdio da je tokom višemjesečne istrage utvrđeno da je “renomirani” ginekolog iz Velike Kladuše odgovoran za više desetina nezakonitih abortusa maloljetnica sa područja bihaćke regije, ali i Republike Srpske.

Tahirović je posljednji put uhapšen u novembru 2010. godine u akciji SIPA zajedno sa Nedžadom Kličićem – Rambom iz Cazina. Tada je kod Tahirovića pronađen arsenal oružja dovoljan, kako navodi naš izvor, da naoruža privatnu vojsku.
Uslovna kazna

Sud BiH osudio je u februaru 2009. Senada Tahirovića na uslovnu kaznu od dvije godine zatvora zbog krijumčarenja ljudi iz BiH u zemlje zapadne Evrope.

Ova presuda od dvije godine zatvora, kako je tada pojašnjeno, neće biti izvršena ukoliko Tahirović do 2014. godine ne počini neko krivično djelo.

Tahirović je tada proglašen krivim jer je u svojstvu direktora Kik-boksing kluba Cazin po prethodnom dogovoru sa njemu poznatim osobama ilegalno prebacivao građane BiH u zemlje zapadne Evrope.

On je pronalazio osobe zainteresovane za ulazak u zemlje zapadne Evrope, obećavajući im vize. Tako je 14. jula 2006. podnio zahtjev za izdavanje viza Ambasadi Velike Britanije u Sarajevu za 18 osoba kao učesnika seminara za trenere, takmičare i suce na otvorenom kik-boksing šampionatu u Velikoj Britaniji, dok su ovlaštene službene osobe Ambasade Velike Britanije, vjerujući u istinitost prezentiranih podataka, odobrili vize za 18 osoba, bh. državljana.

 

Nezavisne/Informer.ba