BiH Udarno Vijesti

Manje pušača zbog poskupljenja cigareta u BiH

Poznato je da je pušenje jedan od najvećih rizika po zdravlje, no izgleda kako je povećanje cijene cigareta najefikasniji lijek za smanjenje broja pušača. Naime, broj izdanih markica za cigarete u posljednje tri godine je u padu, na osnovi čega se može zaključiti da građani BiH sve manje konzumiraju cigarete.

Sve su veći prihodi

Ali kada su u pitanju prikupljena sredstva od prodaje cigareta, podaci su posve drukčiji. Prema planu Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prihodi od trošarina na cigarete u 2012. godini trebali bi iznositi oko 850 miliona KM, što je za 130 miliona više u odnosu na prošlu godinu, a povećanje će uslijediti isključivo zbog povećanja trošarina na duhanske proizvode.

Prema podacima iz 2006. godine, UNO BiH je na osnovi trošarina na cigarete prikupio 320,5 miliona KM, da bi taj iznos za 2011. godinu dostigao iznos od 716,3 miliona KM, dok se ove godine očekuje povećanje za oko 130 miliona KM Prema tvrdnjama Ratka Kovačevića, glasnogovornika UNO-a BiH, u skladu s cijenama koje su dostavili proizvođači i distributeri cigareta u BiH, tokom 2012. godine su poskupjele za 0,2 KM do 0,5 po paklici cigareta, ovisno o vrsti.

“Distributeri i proizvođači cigareta dostavili su nove kalkulacije maloprodajnih cijena cigareta u skladu s novom odlukom o posebnoj ili minimalnoj akcizi na cigarete za 2012. godinu koju je usvojio Upravni odbor UNO-a. Minimalna akciza po paklici cigareta u 2012. godini iznosi 1,65 KM”, rekao je Kovačević. Od 2006. godine prihodi od trošarine na cigarete su se povećali za više od 500 miliona KM, što je pokazatelj da se svake godine na tržište duhana u BiH uvodi red. Primjetno je kako se svugdje u Europi povećavaju akcize na duhan, alkohol i drugu luksuznu robu.

Proizvođačima ništa

Hoće li poskupljenje cigareta donijeti dobro proizvođačima duhana u BiH? Otkupna cijena duhana u RS-u u 2011. godni je oko 2,5 KM po kilogramu sušenog duhana, što je iznimno mala cijena. ”Za kilogram duhana koji smo predali u duhansku stanicu u Grudama dobili smo u prosjeku po 5 KM, i to sa zakašnjenjem od godinu dana. Ovakve cijene za hercegovački duhan su male i nisu stimulativne za proizvođače”, ustvrdio je Marko Kvesić iz Gornjih Mamića.

Večernji list/Informer.ba