BiH Vijesti

U manjem BiH entitetu živi 61.915 raseljenih i 9006 izbjeglih osoba

U manjem BiH entitetu, prema sadašnjom podacima, živi 61 915 raseljenih lica i 9 006 izbjeglica (dok je prije deset godina raseljenih lica bilo 248 289, a izbjeglica 24 882) – u isto vrijeme predratnim vlasnicima vraćeno je oko 100 000 stambenih jedinica, koje su uslovne za stanovanje, a obnovljeno je još oko 72 000 devastiranih stambenih objekata, čime su stvoreni preduslovi za povratak skoro 600 000 ljudi.

U tom periodu Ministarstvo je za realizaciju programskih aktivnosti izdvojilo nepunih 217 miliona KM, a riješeno je više od 150 000 zahtjeva za vraćanje imovine i stanarskih prava” – rekla je Srni portparol Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Srpske Dragana Bojović, dodavši da je procenat provođenja imovinskih zakona 99,5 odsto.

Bojovićeva napominje da se preostalih 0,5 odsto odnosi na sudske sporove u kojima su postupci obustavljeni dok nadležni sudovi ne donesu pravosnažnu presudu.

Ona je naglasila da odsjeci Ministarstva još primaju zahtjeve za vraćanje imovine, te da je takvih na godišnjem nivou oko 700, a da ih Ministarstvo rješava u zakonom propisanim rokovima.

Komentarišući zahtjeve za obnovu imovine u Srpskoj, Bojovićeva je rekla da trenutno ima 22 050 takvih zahtjeva, a da ih Ministarstvo rješava u programskim aktivnostima u okviru raspoloživih sredstava.

Na osnovu broja registrovanih zahtjeva za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica, broja registrovanih porušenih stambenih jedinica i zahtjeva upućenih od strane opština, udruženja, mjesnih zajednica, te dosadašnjih ulaganja sredstava za rješavanje problema raseljenih lica, izbjeglica i povratnika po opštinama, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica je za ovu godinu planiralo realizaciju projekata za povratnike u 28 opština Srpske“, kazala je Bojovićeva.

Ona je dodala da je, nakon konsultacija sa opštinskim rukovodstvima i njihovog izjašnjavanja o prioritetnim projektima za povratničku populaciju, Ministarstvo planiralo da u jedanaest opština, za obnovu i rekonstrukciju stambenih objekata, dodijeli građevinski materijal, sa stimulativnim novčanim sredstvima za gradnju u ukupnom iznosu od 673.150 KM.

Za četiri opštine biće izdvojeno 290.000 KM za izgradnju stambenih jedinica po sistemu `ključ u ruke`“, rekla je Bojovićeva i dodala da je, osim obnove stambenih jedinica, potrebno obezbijediti i pomoć u obnovi devastirane prateće infrastrukture za očekivani ili već ostvareni povratak.

Ona je navela da je u proteklih pet godina Ministarstvo realizovalo 526 projekata za obnovu infrastrukture.

Od toga je 245 projekata obnove i rekonstrukcije putne mreže, 153 projekta na izgradnji vodovoda i kanalizacije, 96 projekata rekonstrukcije elektro-mreže, te više od 30 projekata obnove drugih infrastrukturnih objekata od značaja za povratničku populaciju“, kaže Bojovićeva.

Ona je napomenula da je ove godine Ministarstvo izdvojilo 1.328.850 KM za obnovu infrastrukture u 22 opštine Srpske, a prema prioritetima koje su odredile opštine.

Osim ovih projekata, koji se finansiraju iz sredstava Ministarstva za izbjeglice odobrenih budžetom za ovu godinu, Ministarstvo realizuje potprojekte sredstvima iz ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Srpske“, kaže Dragana Bojović i pojašnjava da je Savjet za razvoj Srpske donio Odluku o finansiranju projekta.

Bojovićeva navodi da je na osnovu te odluke, a nakon potpisivanja Memoranduma o realizaciji projekta sa Ministarstvom finansija, Ministarstvo za izbjeglice počelo implementaciju projekta za koji je izdvojeno četiri miliona KM.

Ovih dana neki od tih projekata su završeni, neki su u toku, a Ministarstvo vrši nadzor nad kvalitetom izvedenih radova putem Direkcije za obnovu i razvoj Republike Srpske“, zaključila je u intervjuu za Srnu Dragana Bojović, portparol Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS