BiH Udarno Vijesti

Marama zabranjena u Oružanim snagama?!

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milorad Novković izjavio je za “Dnevni avaz”, komentirajući slučaj uposlenice Općinskog suda u Travniku, kojoj je osporeno pravo da pokrivena dolazi na posao, da je to situacija koju treba riješiti predsjednik tog suda.

Novković je potvrdio da je taj slučaj već razmatran.

Propisi i pravila

Na pretprošloj sjednici VSTV-a razmatrano je pitanje kodeksa oblačenja unutar travničkog suda. Tokom rasprave donijeli smo odluku da predsjednik tog suda Goran Dujić sam mora riješiti slučaj pokrivene namještenice, jer mi u VSTV-u do sada nismo imali ovakvih slučajeva “- rekao je Novković za “Avaz”.

Podsjećanja radi, Dujić je u dopisu VSTV-u zatražio stav smatrajući da je nošenje marame protivno kodeksu oblačenja.

S druge strane, pravni zastupnik uposlenice suda, advokat Adil Lozo smatra da je mnogo važnije pitanje vjerskih i ljudskih prava nego kodeks.

Ako Novković može ovlašćivati predsjednike sudova da odluče o nečemu, onda nam ne trebaju zakoni i pravilnici. Valjda postoje propisi i pravila po kojim se zauzimaju stajališta i stavovi” – kaže Lozo.

Nakon što je naš list objavio priču o problemu uposlenice travničkog suda, našoj redakciji pristigla je i informacija o pripadnici Oružanih snaga BiH Emeli Mujanović. Njoj je, naime, po naredbi komandanta Centra za osnovnu obuku Pazarić Samira Nukića zabranjen ulazak u kasarnu sve dok ne skine maramu koju nosi ispod kape.

Vojni muftija

Tobože, ona je stavljanjem mahrame uvrijedila srpske i hrvatske pripadnike u Oružanim snagama BiH, zbog čega je suspendovana i nalazi se u kući ” navedeno je u pismenom obraćanju našem listu.

Da postoji ovaj slučaj i da se on razmatra, potvrdio nam je i vojni muftija Ismail Smajlović. On je kratko kazao da “Emelin slučaj ne trebaju rješavati mediji, već strukture OSBiH“, ne pojašnjavajući šta je konkretno poduzeto.

Nisam za to da se ovako rješavaju pitanja koja su u postupku. Kroz svoju strukturu trudit ću se da štitim prava muslimana u ovoj instituciji” – kaže Smajlović i dodaje da se društvo putem raznih nevladinih organizacija treba boriti za zaštitu žena i vjerskih prava.

Cikotić: Pokrivanje krši pravila

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić kazao je za Avaz da se nošenje marame i takav način odijevanja kose s propisima koji reguliraju uniformu Oružanih snaga BiH. Kako nezvanično saznajemo, u toku su aktivnosti da Emeli Mujanović bude prekinut radni odnos.

 

Avaz/Infomer.ba