Politika Udarno Vijesti

Margetić: Sadik Ahmetović je nakon napada Mevlida Jašarevića morao podnijeti ostavku

Vehabija Mevlid Jašarević zbog veza sa terorizmom nalazi se na nekoliko lista Ministarstva bezbjednosti BiH i sa tim su bili upoznati i ministar Sadik Ahmetović i direktora OBA Almir Džuvo, izjavio je Domagoj Margetić, član Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala jugoistočne Evrope.

“Jašarevića je neko pustio u BiH i tu mu omogućio da boravi i priprema teroristički napad. Sada se prebacivanjem odgovornosti pokušava izbjeći javna rasprava o ličnoj i političkoj odgovornosti ministra Ahmetovića i Džuve”, rekao je Margetić.

On je istakao da su Ahmetović i Džuvo sat vremena poslije terorističkog napada u Sarajevu trebalo da podnesu ostavke jer su godinama ignorisali upozorenja Ekspertskog tima da “svi indikatori govore da se spavači bude i da će se veoma brzo dogoditi napad na američke diplomatske ciljeve u BiH”.

“Oni su znali da je Jašarević povezan sa terorizmom i ignorisali su podatke i bezbjednosne procjene koje su imali. Javnost su uporno dovodili u zabludu kako u BiH ne postoji opasnost od terorizma, obmanjivali da ne postoje terorističke organizacije. Time su preuzeli ličnu i političku odgovornost za sve što će se u budućnosti dogoditi”, kaže Margetić.

Prema Margetićevim riječima, nije problem odakle je došao Jašarević već kako je ušao u BiH, zašto mu je dozvoljen ulazak i zašto mu je omogućeno da više od dva mjeseca priprema akciju na teritoriji BiH. On je pojasnio da je rijetkost da domicilni teroristi izvode teroristički napad već da se oni dovode sa strane, čime se štiti domaća teroristička mreža.

“Plašim se da je ovaj napad poruka spavačima u BiH i shvatio bih ga veoma ozbiljno. To pokazuje da institucije BiH ne funkcionišu, da je bezbjednosni sistem u rasulu i da nije u stanju voditi bilo kakvu aktivnu i efikasnu borbu protiv terorizma. Ovaj događaj je BiH repozicionirao da ona više nije samo logističko područje i već mjesto na kojem terorističke organizacije aktivno izvode napade”, rekao je Margetić.

Zamjenik direktora Granične policije Enes Gačanović rekao je ranije da je Granična policija zabilježila da je Jašarević iz Srbije u BiH ušao u avgustu ove godine i to na graničnom prelazu Rača.

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH Almir Džuvo rekao je u petak da je Mevludin Jašarević to jutro ušao u BiH, preko granice sa Srbijom, i da se tačno zna gdje je prešao. On je potvrdio da je Jašarević dolazio u Gornju Maoču, te da nije hapšen u policijskoj akciji koja je izvedena u februaru prošle godine u tom mjestu.

Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović je komentarišući činjenicu da je Jašarević bio u Gornjoj Maoči, poznatom okupljalištu pripadnika vehabijskog pokreta u BiH, rekao da to samo govori u prilog akciji koju su bezbjednosne i policijske agencije BiH u februaru prošle godine provele na tom lokalitetu.

 

Srna/Informer.ba