Politika Vijesti

Maria Knotz: Završite više ovu igru s pozicijama i formirajte vlast!

Ambasadorka Njemačke u BiH Ulrike Maria Knotz izjavila je da BiH, zbog neformiranja Savjeta ministara, sve više izmiče vrijeme u procesu evropskih integracija i ocijenila da je krajnje vrijeme da stranke završe igru u vezi sa vodećim pozicijama i svoju pažnju usmjere na stvarne zadatke.

Ona je pozvala sve političke snage u BiH da preduzmu neophodne snage kako bi bili usvojeni zakon o sistemu državne pomoći i zakon o popisu stanovništva, te implementirana odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”, što su uslovi za napredak BiH na evropskom putu.

Knotz je negirala tvrdnje da međunarodna zajednica sve ozbiljnije razmatra opciju raspisivanja vanrednih izbora u BiH kao izlaz iz političke krize.

“To je čista izmišljotina. Upravo se radi o tome da politički akteri ove zemlje pokažu da su dorasli svojoj odgovornosti“, rekla je Knotz za  “Dnevni avaz”.

Prema njenim riječima, Njemačka i dalje pokazuje snažan interes za razvoj BiH. “Želimo da ova država jednog dana postane članica EU i to je vodeći motiv naših bilateralnih odnosa”, zaključila je ambasadorka Njemačke u BiH.

 

Srna/Informer.ba