BiH Vijesti

Marko Dominković na čelu SIPA-e

Funkciju direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH do izbora novog direktora obavljaće zamjenik direktora Marko Dominković.

Dosadašnjem direktoru Mirku Lujiću mandat je istekao 27. decembra, a do tog datuma Savjet ministara nije imenovao novog direktora, iako je Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH u predviđenom roku završio proceduru u vezi sa izborom novog direktora.

“U skladu sa zakonom o SIPA-i, u nemogućnosti obavljanja funkcije direktora sve njegove obaveze preuzima zamjenik direktora, a u ovom slučaju to je Marko Dominković”, izjavila je Željka Kujundžija, portparol Agencije.

Nezavisni odbor je 21. decembra obavio intervju sa četvoricom kandidata za direktora SIPA-e i rang listu, na kojoj je najbolje rangirani kandidat za direktora aktuelni načelnik CJB Trebinje Goran Zubac, dostavio ministru bezbjednosti BiH Sadiku Ahmetoviću.

Ahmetović je listu Nezavisnog odbora, prema zakonom predviđenim procedurama, početkom prošle sedmice proslijedio Savjetu ministara BiH, koji definitivno imenuje direktora SIPA-e.

Prema dobro informisanim izvorima Srne, novog direktora će, najvjerovatnije imenovati novi saziv Savjeta ministara BiH, koji bi uskoro trebalo da bude izabran.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prošle sedmice je potvrdio imenovanje Vjekoslava Bevande za predsjedavajućeg Savjeta ministara, a Bevanda bi u narednom periodu trebalo da predloži sastav Savjeta ministara.

Srna/Informer.ba