BiH Vijesti

Mašinovođe iz FBiH dolaskom u Doboj podržale kolege iz RS-a

Predstavnici sindikata mašinovođa i strojovođa Federacije BiH /FBiH/ došli su danas u Doboj da bi podržali kolege iz Republike Srpske /RS/ koji ne rade petnaesti dan.

Prema riječima Radenka Marića, jednog od lidera mašinovođa okupljenih u dobojskoj radionici za održavanje šinskih vozila, u toku dana se očekuje dolazak delegacija iz sindikata mašinovođa Srbije i Crne Gore.

“Došli smo da iskažemo bezrezervnu podršku kolegama u njihovom nastojanju da se izbore za svoja prava”, rekao je sekretar sindikata mašinovođa i strojovođa FBiH Jasmin Kočić.

On je napomenuo da mašinovođe iz FBiH neće prihvatiti nikakvu ponudu da mijenjaju kolege u Republici Srpskoj.

“Kategorično smo odbili da budemo angažovani na zamjeni, a nemamo ni zakonsko pravo da vozimo po prugama Republike Srpske”
, naglasio je Kočić.

Prema njegovim riječima, mašinovođe iz Srpske samo traže od nadležnih u upravi “Željeznica RS” svoja zakonska prava.

“Smatramo da su mašinovođe iz RS  u pravu i da im vlasti trebaju omogućiti da ostvare svoja  prava”, naglasio je Kočić.

Delegacija predstavnika sindikata mašinovođa iz FBiH do Doboja je doputovala vozom iz Sarajeva koji se ovdje zaustavlja. Delegati su otišli na sastanak sa kolegama, dok su ostali putnici voza koji je ranije saobraćao na relaciji Sarajevo – Banjaluka – Zagreb dalje putovanje od Doboja nastavili autobusima.

Mašinovođe koje su od 10. oktobra zaustavile vozove traže isplatu razlike u zaostatku dodatka na platu, koji se u stručnoj terminologiji naziva kilometar, kao i dalju isplatu kilometra po ranije utvrđenoj cijeni od 2,4 KM.

 

Srna/Informer.ba