BiH Udarno Vijesti

Mašinovođe krenule prema Banja Luci

Mašinovođe “Željeznica Republike Srpske” krenuli su jutros iz Doboja prema Banjaluci gdje će danas mirnim protestom izraziti nezadovoljstvo njihovim materijalnim položajem.

Kako javlja dopisnik Srne, osam autobusa krenulo je jutros nešto prije 9.00 časova iz Doboja.

Iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka Srni je potvrđeno da je protest najavljen, a mašinovođe bi oko 11.00 časova trebalo da se okupe u parku “Mladen Stojanović”.

Prema najavama Pregovaračke grupe mašinovođa ŽRS, na protestima bi trebalo da im se pridruže i penzionisane kolege, članovi Konfederacije sindikata RS, određeni broj radnika ŽRS, kao i drugih firmi koji žele da pokažu solidarnost.

Mašinovođe ističu da su protest u Banjaluci zakazali uoči sutrašnje sjednice Vlade RS na kojoj bi trebalo da bude razmatrano stanje u ŽRS.

Mašinovođe su u štrajku od 10. oktobra i traže isplatu razlike u zaostatku dodatka na platu koji se u stručnoj terminologiji naziva kilometar, kao i dalju isplatu kilometra po ranije utvrđenoj cijeni od 2,4 KM. Uprava ovu obustavu rada smatra nelegalnom.

Štrajk mašinovođa nanio je ogromne štete kompaniji, ali i privredi RS. Generalni direktor “Željeznica RS” Dragan Savanović ranije je rekao da direktna dnevna šteta prelazi 50.000 maraka samo kada je u pitanju smanjen obim prevoza, a procjene su da je kompaniju ovaj štrajk koštao više od dva miliona KM. Stanje u kompaniji dodatno otežava i gubitak koji u prvih devet meseci ove godine iznosi 15,6 miliona KM.

Srna/Informer.ba