Svijet Udarno Vijesti

Masovne demonstracije širom Španije

MADRID – Desetine hiljada Španaca nezadovoljnih zbog visoke stope nezaposlenosti izašle su danas na ulice gradova širom zemlje šesti dan za redom, dok vlada preispituje odluku o zabrani protesta zbog straha od sukoba.

Demonstranti su zauzeli trgove najvećih španskih gradova u znak protesta povodom ekonomske stagnacije i vladinih oštrih mjera štednje.

Izborna komisija danas je zabranila održavanje protesta u vreme lokalnih izbora za dva dana, ali je premijer Hoze Luis Rodrigez Zapatero izjavio da možda neće odobriti tu meru.
“Osjećam veliko poštovanje prema ljudima koji protestuju na miran način i razumijem da ih pokreću ekonomska kriza i nada mladih da će se zaposliti“, rekao je Zapatero, dodajući da Ministarstvo pravde preispituje odluku izborne komisije.
Mnogi demonstratni strahuju da će ih policija rastjerati, ali analitičari napominju da bi intervencija protiv učesnika protesta bila katastrofa za vladajuće socijaliste.
Demonstranti su pozvali Špance da ne glasaju ni za jednu od dijve vodeće partije pozicije i opozicije.
Španija pokušava da se izvuče iz recesije, a kolaps građevinskog sektora i pad javne potrošnje najviše su pogodili mlade. Prema zvaničnim podacima, nezaposleno je 45 odsto ljudi starih od 18 do 25 godina.

 

Informer.ba