Region Vijesti

Mate Granić nastavio svjedočenje na suđenju Ivi Sanaderu

Nastavkom svjedočenja bivšeg ministra spoljnih poslova Hrvatske Mate Granića pred Županijskim sudom u Zagrebu, danas je počelo suđenje bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, optuženom za ratno profiterstvo.

Odgovarajući na pitanja tužilaštva, Granić je naveo da poslije prve polovine oktobra 1994. godine nije bio ni na jednom sastanku s predstavnicima Hipo banke, ali i da mu je Sanader na rutinskom sastanku sa smiješkom rekao da mu je nekadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman uputio jednog iseljenika iz Južne Amerike da mu pomogne, jer ima veze sa tom austrijskom bankom.

Bivši ministar Granić posvjedočio je da je Sanaderu tada rekao da pomoć može da primi, ali ne preko Ministarstva, te da je bivši hrvatski premijer dvije sedmice nakon tog sastanka došao sa prvim prijedlogom ugovora.

“On je upozorio na jednu stvar finansijske prirode koju treba promijeniti. Rekao sam mu da treba konsultovati Ministarstvo finansija“, naveo je Granić i dodao da je u preambuli ugovora bilo navedeno da će pomagati banci u daljem plasmanu na hrvatskom tržištu, te da je Sanaderu rekao da taj dio promijeni.

Granić je naveo i da mu je Sanader potom rekao da je pomenuti iseljenik tražio da mu se plati za usluge, da je to odbio i da se bivši premijer sa njim saglasio. “Tu se priča završila”, rekao je Granić i dodao da je nakon desetak dana stigao konačan prijedlog za koji su odlučili da je dobar i uputili ga u dalju proceduru hrvatskoj Vladi.

Granić je istakao da nije imao saznanja da je nekome bila isplaćena provizija za Hipo kredit, te da je sa Sanaderom pregledao ugovor i da su zaključili da je povoljan, jer je kamata bila 8,5 odsto, a u Hrvatskoj je u to vrijeme bila 17 do 20 odsto.

Suđenje je prekinuto na petnaest minuta kako bi se Sanaderova obrana pripremila za ispitivanje svjedoka.

Granić je na posljednjem ročištu, prošloga petka, izjavio da je sve poslove oko realizacije kredita s austrijskom Hipo bankom vodio njegov tadašnji zamjenik Sanader.

Sudsko vijeće na prošlom ročištu je odlučilo da prihvata kao dokaz snimak sastanka Sanadera i direktora MOL-a Zolta Hernadija u restoranu “Marselino”, na kojem se vidi da bivši hrvatski premijer iz mobilnog telefona vadi bateriju i Hernadiju predaje papirić na koji je nešto zapisao.

Sanaderu se sudi za ratno profiterstvo zbog uzimanja 3,6 miliona kuna provizije od Hipo banke. U istom postupku Sanaderu se sudi za primanje 10 miliona evra mita od rukovodilaca mađarske naftne kompanije MOL, kojem je zauzvrat navodno omogućio preuzimanje upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ina.

 

Srna/Informer.ba