BiH Vijesti

Meddžida Kreso: Pošiljka paketa-bombe nije izlolovan slučaj

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso rekla je da slučaj pošiljke s bombom adresirane na njeno ime, koja je ove sedmice stigla u Sud, nije izolovan slučaj.

Sudije Suda BiH obavljaju rizičniji posao od bilo kog `visokog zvaničnika`, a za razliku od njih nemaju gotovo nikakvu zaštitu“, istakla je Kreso.

Ona je ocijenila da to što se povremeno pojedinačnom sudiji ili tužiocu odredi zaštita ne može zamijeniti sveobuhvatan, planski pristup obezbjeđenja same zgrade u kojoj su smješteni Sud i Tužilaštvo BiH, kao ni pojedinih sudija i tužilaca.

Aktivnijim stavom država bi poslala jasnu poruku nosiocima pravosudnih funkcija da je spremna da ih zaštiti od svih pritisaka, prijetnji i ugrožavanja“, rekla je Kreso za sarajevski nedjeljnik “Dani”.

Podsjećajući da izvršioci najtežih krivičnih djela kojima se sudi i presuđuje u Sudu BiH ne prezaju od primjene nasilja, Kreso je upozorila da trenutno sudije i tužioci nemaju osjećaj da su zaštićeni čak ni na svom radnom mjestu.

Prema njenim riječima, Sud BiH već duži vremenski period ukazuje na neadekvatnost zaštite kompleksa u kojem su smještene pravosudne institucije i neadekvatnost zaštite sudija i tužilaca, ali ta upozorenja nisu shvaćena ozbiljno.

 

Srna/Informer.ba