BiH Udarno Vijesti

Medicinski fenomen: Bojana Danilović sve vidi naopako

Dvadesetšestogodišnja Bojana Danilović iz Užica svjetski je medicinski fenomen, jer čita i piše naopako, a njenim slučajem bavi se tim američkih naučnika sa Harvarda i MIT univerziteta.

Kad Bojana treba nešto da zapiše, ona prvo okrene papir za 180 stepeni, zatim počne da piše odozdo, iz donjeg desnog ugla, nalijevo ka vrhu papira, ako želi da čita novine ili knjigu, prvo mora da ih obrne.

Bojana, koja je po struci ekonomista i radi u pisarnici Gradske uprave u Užicu, vidi normalno sve ono što bi drugi rekli da stoji naopako.

Ispitivanja su pokazala da je njeg mozak potpuno zdrav i da je ona osoba s natprosječnom inteligencijom.

Međutim, utvrđeno je da ima drugačije vidno polje i centar za vid, nego bilo koje drugo ljudsko biće.

Bojanin mozak registruje prizor potpnuo uobičajeno, ali sliku prima drugačije, obrnuto.

“Vidim drugačije nego ostali, prosto rečeno – naopako. Malo mi je problem da se snađem u prostoru, ne znam gdje je lijevo, a gdje desno. U Bostonu, gdje sam u dva navrata bila na ispitivanjima, proglasili su me neurološkim fenomenom, predočili su mi da sam vjerovatno jedini čovjek na svijetu s tom osobinom”, rekla je Bojana Danilović.

Ona je zdrava i prava, osim toga što sve gleda iz svog ugla i što se slabije orijentiše, ostalo potpuno normalno radi.

“Kod mene je još od prvog dana sve pošlo naopako. Na rođenju, umjesto glave, prvo su iz majčinog stomaka izašle moje noge…Kada radim za računarom, tastatura je okrenuta nadole, monitor obrnuto, pa su mi u Americi obećali da će mi napraviti poseban program. Ipak, uložila sam napor da naučim da kucam kao i ostatak svijeta. Isto je kada pišem SMS-ove – ekran je dole, tipke su gore. I televiziju gledam, svi drugi bi rekli, sa obrnutim slikama”
, navodi Danilović.

 

Srna/Informer.ba