BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Mediji u RS-u: Pripreman ”teroristički napad” ili ”atentat na Dodika i Tadića”

Povodom informacije Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a da je “pronađena određena količina naoružanja” dan uoči održavanja svečane svečane akademije u povodu Dana RS-a, 9. januara, pojedini mediji u RS tvrde da je MUPRS-a na vrijeme “spriječio teroristički napad” ili “atentat na Milorada Dodika i Borisa Tadića”. 

Radio-televizija RS-a (RTRS) je u vanrednim vijestima emitiranim u 11 sati javila “kako je javnost šokirana, jer sve ukazuje da je oružje koje pronađeno moglo da se koristi za ‘teroristički’ napad, posebno zbog činjenice da je na svečanoj akademiji bilo više od 1.000 zvanica iz RS, BiH i regiona, a među njima i predsjednici RS-a i Srbije Milorad Dodik i Boris Tadić”.

RTRS je u svojoj informaciji podvukao da na svečanoj akademiji “nije bilo bošnjačkih zvaničnika i stranih diplomata”. 

U prilogu se tvrdi da je pronađena “veća količina naoružanja”, iako od MUPRS-a nisu dobili potvrdu ni o vrsti ni o količini pronađenog naoružanja.

RTRS tvrdi da se “po rupama u plafonu” sportske dvorane “može pretpostaviti kako su ‘atentatori unijeli i postavili oružje” u taj objekat.

Po tome zaljučuju u svojoj tvrdnji da su “atentatori ušli preko krova”, ali, iako iz policije nema zvaničnih potvrda, dalje tvrde da su “meta atentatora mogle biti dvije najistaknutije ličnosti u regionu, Milorad Dodik i Boris Tadić”.

Televizija RS-a nezvanično navodi da je “pronađena veća količina bombi”, pa im je po tome “logično da je od njihove detonacije moglo da strada više od polovine zvaničnika na svečanoj akedemiji”.

“Da kriminalistička policija MUPRS-a nije na vrijeme reagirala i otkrila oružje na vrijeme, posljedice bi mogle da budu katastrofalne”, tvrdi se u informaciji RTRS-a.

Interasatno je da je vijest o pronađenom naoružanju ponavljana i na Radiju RS-a, a u emitovanom program izjave tim povodom dali su “ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević”, i “ekspret za sigurnost Predrag Ćeranić”.

Iz MUPRS-a su naveli da “s obzirom na količinu i vrstu pronađenog naoružanja, da je upotrebljeno, moglo je da ozbiljno ugrozi učesnike i goste svečane akademije povodom 20. godišnjice RS-a”. 

Portparolka entitetske policije Mirna Šoja potvrdila je samo da se radi “o ubojitom vojnom naoružanju”.

Također, dodaje da pripadnici kriminalističke policije MUPRS-a u saradnji sa Okružnim tužilaštvom Banja Luka preduzimaju niz aktivnosti na dokumentovanju i rasvetljavanju ovog događaja.

U toku je kriminalističko vještačenje određenih predmeta i obavljaju se informativni razgovori za većim brojem osoba, navela je Šoja.

U Sportskoj dvorani “Borik”, osim prostora za održavanje sportskih manifestacija, nalazi se veliki broj kancelarija koje su većinom pod zakupom, ali i nekoliko ugostiteljskih objekata.

 

Fena/Informer.ba