Crna hronika Vijesti

Međugorje: U spašavanju Njemice učestvovao helikopter EUFOR-a

Njemačka turistkinja je prebačena u bolnicu, gdje joj je pružena odgovarajuća njega

Njemačka turisitkinja, čiji je nestanak na području južno od Međugorja prijavljen lokalnoj policiji protekle noći, uspješno je pronađena i spašena zahvaljujući intervenciji helikoptera EUFOR-a.

Lokalna policija je pomoć u potrazi za njemačkom turistkinjom zatražila od Policijske misije Evropske unije (EUPM) u BiH, koja se nakon toga za podršku obratila EUFOR-u.

Nakon što je komandant EUFOR-a dao odobrenje, provedeno je planiranje operacije i helikopter je za manje od sata poletio i krenuo u pretraživanje područja južno od Međugorja. Helikopter austrijskih Oružanih snaga tipa AB 212 locirao je nestalu žensku osobu u roku od 20 minuta. Zbog nepovoljne konfiguracije terena helikopter nije bio u mogućnosti da izvrši slijetanje, ali je posada dotičnoj ženskoj osobi doturila vodu za piće i zatim navodila potragu na zemlji prema njenoj lokaciji“, saopštio je EUFOR.

Turistkinja je prebačena u bolnicu, gdje joj je pružena odgovarajuća njega.

Helikopter se nakon uspješno izvršene misije vratio u bazu Butmir pored Sarajeva.

Operacija potrage i spašavanja demonstirala je visok nivo saradnje između EUFOR-a i lokalnih bh. vlasti, navodi se u saopštenju, pernosi Dnevni avaz.

 

informer.ba