BiH Izdvojeno Vijesti

Međureligijsko vijeće BiH pozvalo na dijalog o ocjenjivanju vjeronauke

Međureligijsko vijeće u BiH podržava odluku Vlade Kantona Sarajevo da ocjena iz vjeronauke ulazi u prosjek ocjena učenika za ovu školsku godinu i poziva nadležno kantonalno Ministarstvo na dijalog o ocjenjivanju tog predmeta, zaključeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Vijeća.

Iz Međureligijskog vijeća poručuju da su spremni da iznesu i argumentuju svoje stavove, kao i saslušaju stavove Ministarstva obrazovanja i kantonalne Vlade, eventualno OSCE-a i drugih zainteresovanih subjekata.

Članovi Vijeća smatraju da je u opštem interesu svih zainteresovanih u društvu da se prije donošenja određenih zakonskih rješenja o njima vodi rasprava, te da je potreban iskren i konstruktivan dijalog, a ne nepotrebne tenzije koje samo škode međusobnom povjerenju.

“Želimo ukazati da vjerujemo i znamo da je nadležnost za donošenje zakona i podzakonskih akata izvan nadležnosti crkava i vjerskih zajednica – da je na zakonodavnim i izvršnim vlastima države na različitim nivoima”, saopšteno je iz Međureligijskog vijeća u BiH.

Izvršni odbor Vijeća razmatrao je i otvoreno pismo neformalne grupe nevladinih organizacija povodom istupa poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića na vjerskoj manifestaciji u Blagaju.

Na sjednici je konstatovano da Međureligijsko vijeće ne može komentarisati istupe pojedinih vjerskih lidera, uz napomenu da Vijeće nije nikakva nadvjerska organizacija, nego mjesto okupljanja, otvaranja dijaloga i zauzimanja stavova o kojima crkve i vjerske zajednice imaju konsenzus.

Ministar nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo Emir Suljagić donio je odluku da ocjena iz vjeronauke ne ulazi u prosjek, što je izazvalo gnjev Islamske zajednice BiH i istomišljenika, koji su ministra optužili za “obmanjivanje javnosti i kršenje zakona”.

Vlada Kantona Sarajevo odlučila je prošle sedmice da ocjena iz vjeronauke ulazi u prosjek učenicima koji su taj predmet pohađali u školskoj 2010/2011. godini, a Suljagić je ponudio ostavku.

Cerić je na jednom od vjerskih skupova u Blagaju poručio da će na ulicama Sarajeva imati “sarajevsko ljeto”, ako budu dirali u vjeronauku.

 

Srna/Informer.ba