Svijet Udarno Vijesti

Meduze zatvorile nuklearke, opekle 2.000 osoba

Meduze su u posljednjih dana zatvorile nuklearku u Škotskoj, elektranu u Izraelu i opekle 2.000 osoba u jednom danu na floridskoj plaži.

Golemi broj meduza začepio je filtere za vodu u izraelskoj elektrani Orot Rabin u Haderi u utorak, samo dan nakon što su zbog sličnog incidenta morali zatvoriti nuklearku Torness u Škotskoj. Strahuje se kako su klimatske promjene dovele do povećanja broja određenih vrsta, piše Daily Mail.

Izraelsku elektranu, također, su morali zatvoriti jer su meduze začepile dovode morske vode za hlađenje postrojenja.

Meduze su opekle gotovo 2.000 osoba u okrugu Volusia na Floridi za vrijeme proslave Dana neovisnosti 4. jula. Niko nije teže povrijeđen. Vjeruje se kako su meduze stigle do plaže zbog morskih vjetrova.

Stručnjaci vjeruju kako broj meduza raste zato što raste kiselost u okeanima i tako tjera prirodne predatore u manje kisela područja i mora.

Kiselost mora je posljedica izgaranja fosilnih goriva. Studije su pokazale kako visok nivo ugljičnog dioksida u atmosferi ne pokreće samo klimatske promjene već i pojačava kiselost okeana.

Od početka industrijske revolucije, kiselost okeana porasla je za 30 posto. Meduzama kiselost ne smeta. Štoviše, naselit će se na prostore ekološke “rupe”. Populacija im je strahovito narasla u Mediteranu.

 

Fena/Informer.ba