BiH Udarno Vijesti

Mehmedović: Optimizam i sporazum samo na temelju ministarskih fotelja, a ne na osnovu volje i napretku države BiH

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović kazao je Agenciji Fena da jučerašnji sastanak šest lidera u Mostaru, odnosno najave poslije sastanka obiluju optimizmom koji je nerealan.

Zapravo, optimizam je u tom smislu da evo konačno smo istjerali SDA iz Vijeća ministara BiH i pokušat ćemo to na svim nivoima, ali očigledno da je proces obrnut. Što se tiče njihovog dogovora, odnosno sporazuma o toj nekoj novoj parlamentarnoj većini, projektima koje treba da rade, mislim da tu nema mjesta optimizmu iz razloga što je zapravo ovo definitivno rušenje institucija BiH ma kako oni to nazivali, kazao je Mehmedović.

Smatra da svako onaj ko podrži ovaj sporazum zapravo čini štetu državi BiH i usporava njen evroatlantski put.

Stoga mislim da je zapravo optimizam samo potkrijepljen činjenicom da, evo, dobili smo neka nova ministarstva, odnosno neku novu političku stranku u Vijeću ministara BiH, odnosno imat ćemo neke nove ministre. Sporazum i optimizam je samo na temelju ministarskih fotelja, a ne na osnovu volje i nekog napretka države BiH, smatra Mehmedović.

Upitan zašto misli da je ovaj dogovor rušenje institucija BiH, Mehmedović je kazao da je to rušenje institucija počevši od Centralne banke, Suda i Tužilaštva BiH, Centralne izborne komisije itd.

Po njegovim riječima, umanjenjem njihovih nadležnosti, načina izbora i drugo, zapravo je potpuno političko uplitanje u njihov rad.

Smatramo da je to neprihvatljivo i SDA će svim političkim sredstvima nastojati, u najmanju ruku, spriječiti implementaciju takvog sporazuma, kazao je Mehmedović.

Govoreći o obavezama iz Mape puta, naveo je da sama implementacija presude “Sejdić-Finci”, odnosno nesporazumijevanje na jučerašnjem sastanku o tome znači da su to dijametralni stavovi političkih stranaka koje čine novu parlamentarnu većinu.

Prema tome, očigledno je da nema tu napretka nego, nažalost, napredak je samo u imenovanju novih ministara. Ako je to napredak mi smo mogli raditi sa starim ministrima i to puno kvalitetnije, kazao je Mehmedović.

Fena/Informer.ba