Svijet Udarno Vijesti

Meksički narkokarteli stigli do evropskih ulica

Zvaničnici američkih imigracionih službi izjavili su da su meksički narkokarteli doprli do ulica Velike Britanije, Francuske i Holandije, dok se agenti britanskih tajnih službi obučavaju u El Pasu za borbu protiv tog problema.

Britanski dnevnik “Dejli telegraf” piše da su se tri člana britanske Agencije za borbu protiv teže organizovanog kriminala (SOCA) tokom ove sedmice sastali sa američkim agentima na granici između Teksasa i Meksika, pokušavajući da zaustave kartele u nastojanju da se prošire na Veliku Britaniju i Evropu.

Prema riječima američkih zvaničnika, britanski agenti razgovarali su o taktikama praćenja, timovima za specijalne operacije i jedinicama za borbu protiv sajber kriminala.

List navodi da su agenti posmatrali kako američki istražioci pregledaju automobil u kojem je pronađen tovar marihuane na mostu Pase del Norte u El Pasu.

Britanski dnevnik ističe da se očekuje da će agenti iduće sedmice otputovati u Majami da bi saznali o operacijama u lukama SAD.

“Najvažnija lekcija koja je razmijenjena sa SOCA jeste ta da, ukoliko nisu spremni da se suoče sa meksičkim kartelima, oni će se proširiti kao rak i `ukopaće` se u ekonomiju i zajednicu u pokušaju da `legitimizuju` svoje nelegalne zarade”, rekao je agent iz istražne kancelarije američke imigracione i carinske službe pri Ministarstvu za unutrašnju bezbjednost Oskar Hegelsejb.

On je upozorio da agenti moraju biti i svjesni nasilja koje će, bez svake sumnje, uslijediti.

Hegelsejb je naglasio da američke vlasti vjeruju da meksički kartel “Sinaloa” ima mreže za distribuciju narkotika u Engleskoj i da su ustanovili uporišta u Francuskoj i Holandiji, između ostalih mjesta u Evropi.

On je dodao da su kriminalne organizacije i ranije pokušavale da dopru do Evrope, ali “ne u sadašnjem obimu”, i da je “Sinaloa” prvi kartel koji može da ima uticaj širom svijeta.

 

Srna/Informer.ba