Svijet Vijesti

Meksiko: zaplijenjeno 840 tona materije za proizvodnju nakotika

Meksička armija zaplijenila je u raciji 840 tona hemikalija koje se koriste za proizvodnju metamfetamina, što je jedna od najvećih pljenidbi ove vrste u istoriji Meksika.

Hemikalije su pronađene u skladištu u industrijskoj oblasti mjesta Kveretaro, oko 200 kilometara sjeverno od Meksiko Sitija, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Lokalni list “Universal” piše da je ovo najveća zapljena od kada je predsjednik Felipe Calderon angažovao vojsku u borbi protiv narko kartela, nakon što je stupio na dužnost krajem 2006. godine.

Među pronađenim hemikalijama je 787 tona fenilacetamida i 52,5 tona sirćetne kiseline. Ove materije koriste se za proizvodnju droge metamfetamina.

Kveretaro do sada nije bio meta racija u borbi protiv krijumčara droge, pošto su meksičke vlasti uglavnom fokusirane na oblasti koje se graniče sa SAD, na sjeveru zemlje.

Metamfetamin je droga koja može da izazove oštećenje mozga i nasilničko ponašanje. Policija SAD je kao svoj prioritet odredila suzbijanje prodaje ovog narkotika, koji je nanio veliku štetu stanovnicima mnogih ruralnih zajednica.

Srna/Informer.ba