Ekonomija Vijesti

Mercator ostvario tri milijarde čistog prihoda

Mercator je prošle godine, prema prvim procjenama, ostvario 2,93 milijarde eura čistog prihoda od prodaje, što je 5,4 odsto više nego u godini prije, objavila je Uprava ovog najvećeg slovenačkog trgovačkog lanca.

Čista dobit u 2011. smanjena je za 21,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 23,8 miliona eura, što je rezultat zaoštrenih uslova poslovanja do kojih je došlo u drugoj polovini godine, te tečajnih razlika u državama jugoistočne Evrope u kojima je prisutna.

Grupa Mercator za ovu godinu planira da ostvari više od tri milijarde eura čistog prihoda od prodaje, što bi bio rast za 3,3 odsto u odnosu na 2011. godinu. Pritom bi 56 odsto bili prihodi od prodaje u Sloveniji, a 44 odsto na inostranim tržištima.

Istovremeno, u ovoj godini očekuju daljnje smanjenje čistog dobitka za 34 odsto, na 15,7 miliona eura, a planiraju dodatne mjere za povećanje konkurentnosti zbog zaoštrenih uslova poslovanja koje očekuju u ovoj godini.

Zbog daljnjeg smanjenja očekivanog dobitka Mercator za ovu godinu planira isplatu dividende od tri eura po dionici, te prodaju nekretnina u vrijednosti 250 miliona eura.

Sav planirani prihod od monetizacije nekretnina Mercator namjerava upotrijebiti za smanjenje zaduženosti grupe, a planira i niz protivkriznih mjera, racionalizaciju i korištenje unutrašnjih rezervi na području poslovnih procesa, obrtnog kapitala, investicija i upravljanja nekretninama.

Mercator je na kraju prošle godine imao ukupno 24.267 zaposlenih, od čega u Sloveniji više od 12 hiljada.

 

Srna/Informer.ba