Svijet Udarno Vijesti

Merkel: Kako da odobrimo status kandidata Srbiji kada pucaju na njemačke vojnike na Kosovu

Poslije višesedmičnog nagađanja, konzervativna šefica njemačke vlade Angela Merkel je jasno stavila do znanja da će njemački stav na samitu EU 8. i 9. decembra, kada se bude raspravljalo o daljoj evropskoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana, kada je o Srbiji riječ, biti negativan, piše srbijanski “Blic”.

Za odluku o dodjeli statusa kandidata Srbiji, kao i svakoj drugoj zemlji koja ga želi, potrebna je podrška svih članica EU.

“Put Srbije u EU vodi samo preko normalizacije odnosa sa Kosovom”, rekla je kancelarka pred kraj govora o njemačkim pripremama za samit EU, koji je pretežno bio posvećenkrizi eura.

Srbija u ovom trenutku ne ispunjava uslove za status kandidata za EU, izjavila je njemačka kancelarka i pozvala Vladu Srbije na promenu kursa, piše srbijanska novina.

Savezna kancelarka objasnila je u Bundestagu da “za sada nisu obezbijeđene pretpostavke za dodjelu statusa kandidata za ulazak u Evropsku uniju Srbiji”.

Angela Merkel je dodala da su “EU i njemačka vlada blagovremeno formulisali svoja očekivanja prema Srbiji u formi konkretnih koraka”.

“Veoma mi je žao što Srbija do sada nije ispunila ova očekivanja u dovoljnoj mjeri, čime za sada nisu data pretpstavke za dodjelu statusa kandidata”, rekla je kancelarka.

Dodala je da se “pored toga Srbiji može prebaciti i da je proteklih dana doprinijela stvaranju atmosfere u kojoj su njemački vojnici KFOR-a na sjeveru Kosova vatrenim oružjem napadnuti i povrijeđeni”.

“To nije prihvatljivo. Naši vojnici tamo veličanstveno obavljaju svoj posao za šta smo im zahvalni”, istakla je Angela Merkel. Istovremeno je navela da je Njemačka “za evropsku perspektivu svih zemalja Zapadnog Balkana”.

“Dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja su preko kriterijuma iz Kopenhagena dio politike širenja EU. Dugoročno mi želimo da ne samo Srbiju, već i Kosovo uključimo u EU i istovremeno sačuvamo punu sposobnost EU da funkcioniše”, rekla je Angela Merkel pred poslanicima Bundestaga, zaključuje “Blic”.

 

Informer.ba