Svijet Vijesti

Merkel: Neuspjeh eura znači i neuspjeh Evrope

Njemačka kancelarka Angela Merkel želi da po svaku cijenu spriječi nekontrolisani bankrot Grčke koji bi predstavljao opasnost i po druge zemlje.

Merkel je upozorila da će neuspjeh eura značiti i neuspjeh Evrope.

Odgovarajući na pitanje da li to znači da će euro propasti ako Grčka proglasi bankrot, ona je za Radio Berlin-Brandenburg rekla: “Svim sredstvima se borimo da se to ne desi”.

Prema njenim riječima, mora se izbjeći sve što bi na području eura predstavljalo nekontrolisani proces, zbog čega je važna pouzdanost tržišta i njegovo povjerenje.

“Zbog toga Grčka mora da ispuni uslove koje je postavila takozvana trojka: Međunarodni monetarni fond, Centralna evropska banka i Evropska komisija. Nije lijepo što je Trojka posle uvida u situaciju u Grčkoj brzo napustila tu zemlju, ali ove nedjelje ona će ponovo tamo otputovati. Prema mojim saznanjima, grčka Vlada trenutno obavlja stvari koje su na dnevnom redu“, izjavila je Merkel.

Ona je naglasila da njemačka Vlada ima puno povjerenje u Trojku, te dodala da do isplate sljedeće kreditne tranše Grčkoj ima još vremena – mada ne mnogo.

Angela Merkel smatra da treba učiniti sve da bi euro-zona ostala jedinstvena, da ne bi došlo do takozvanog efekta padajućih domina.

Ona u tome vidi politički zadatak, a kaže i da su odgovarajući ugovori sročeni tako da svaka država iz euro-zone treba da da svoj doprinos stabilnosti. Sve ove ideje, međutim, najprije treba da odobri njemački parlament u kome će se 29. septembra glasati o novom paketu pomoći Grčkoj.

 

Srna/Informer.ba