Svijet Udarno Vijesti

Merkel zaprijetila Grčkoj: Uzet ćemo vam euro i izbaciti vas iz Unije na 10 godina

Britanski Daily Mail piše kako je njemačka kancelarka Angela Merkel zaprijetila Grčkoj da će ne samo ostati bez paketa pomoći i da će morati istupiti iz eurozone, nego će ih na deset godina izbaciti iz članstva – ako ne odustanu od referenduma i ako ne prihvate predloženi plan pomoći.

No, propale su nade da bi se u Grčkoj mogla formirati koalicijska vlada bez problematičnog Papandreoua, jer opozicija ne želi u takvoj vladi sjediti, nego insistira da se u sljedećih šest sedmica održe novi izbori.

Barack Obama odbio je plan da i SAD uloži sredstva u Fond MMF-a, kako bi se spriječilo da se u Italiji ili Španiji ne dogodi grčki scenarij.

Drugog dana summita G20 u Cannesu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso potvrdio je da se nije uspjelo doći do dogovora da se povise sredstva MMF-a.

Navodno je Obama već sinoć, prije zajedničke večere svjetskih državnika, bio protiv tog plana. U Fondu MMF-a je trenutno oko 950 milijardi dolara, ali je polovica već proslijeđena zemljama u krizi. Barroso je oko podne potvrdio da je Italija pristala na nadzor od strane EU i MMF-a. “Italija je sama zatražila da je nadgleda MMF, prenosi Index.hr.

“To dovoljno govori koliko joj je stalo da reforme uspiju“, kazao je Barroso, a prenosi The Telegraph.

Traje i jaki medijski pritisak na grčkog premijera Papandreoua: Radio 4’s World prenosi razgovore s građanima Atene, u kojima prenose njihove izjave “nadam se da će umrijeti” ili “mislim da on nije normalan”.

 

Informer.ba