Crna hronika Udarno Vijesti

Mersad Hadžić zvani Mirso Švicarac pušten na slobodu

Mersed Hadžić Švicarac, koji je uhapšen zbog prijetnji sinu tuzlanskog advokata Faruka Balijagića, saslušan je u tuzlanskom Kantonalnom tužilaštvu. Postupajući tužilac zatražio je određivanje pritvora i donio naredbu o provođenju istrage. Hadžiću na teret stavljaju ugrožavanje sigurnosti u slučaju Balijagić, ali i ugrožavanje sigurnostu Damira Mehića zvanog Bibi. Uz Hadžića uhapšeni Adnan Canović i Zoran Marković pušteni su na slobodu, piše Federalna.

Mersed Hadžić Švicarac sinoć je priveden u Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, koje je zatražilo pritvor – zbog osnovane sumnje da je M.H., ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život i tijelo, ugrozio sigurnost više osoba, odnosno izazvao uznemirenost kod tih osoba, kazao je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

A prijetio je Švicarac i svom nekadašnjem poznaniku i prijatelju Damiru Mehiću Bibiju u septembru ove godine u mjestu Stupari kod Kladnja. Sa ozbiljnim prijetnjama Hadžić je nastavio, o čemu je Mehić govorio za FTV.

Ja dobijam informaciju od istog informanta da mi se opet sprema likvidacija. Opet FUP upoznajem s tim. Idem kod gospodina Vranja. Upoznajem njega sa cijelom pričom. Ko šta poduzima – niko ništa.

Hadžića tužilaštvo tereti i za prijetnje koje je prije dva dana uputio  Adnanu Balijagiću, sinu advokata Faruka Balijagića. Balijegić se tokom sudskog procesa protiv lica koja su se teretila za ubistvo Jasmina Hajdarhodžića i pokušaja ubistva Damira Mehića našao na listi advokata optužene zločinačke grupe.

Kad sam saznao da je on član Zikine grupe, iz spisa koji se nalaze u Tužilaštvu BiH i FUP-a, onda sam vidio zaista da je riječ o čovjeku koji je možda opasniji za ubistva i od samog Lakića, kaže Balijagić s ove vremenske distance.

Iako je poznato da je Hadžić kod sebe imao pištolj kada je iz džipa prijetio Adnanu Balijagiću, nedozvoljeno držanje oružja kompromitovani tužilac Ivo Iveljić nije stavio Hadžiću na teret. Nego je krivnja usmjerena prema još jednom kriminalcu – Adnanu Canoviću, koji je sa Hadžićem i Zoranom Markovićem bio u džipu. Marković, osuđivani ubica iz Srbije, i Canović pušteni su na slobodu.

A Faruk Balijagić dobro zna ko je Canović. On je po nalogu Merseda Hadžića učestvovao u terorističkom napadu na moju kuću, kada je ispaljen iz puškomitraljeza rafal od 26 metaka.

Tužilac Ivo Iveljić danas nije želio odgovarati na naša konkretna pitanja. Posebno na pitanje – zbog čega ni  nakon tri godine od pucnjave u Slavinovićima protiv Merseda Hadžića nije podigao optužnicu?

Niko o kriminalcima sa područja Tuzlanskog kantona i vezama s mafijaškim klanom Turković ne želi decidno govoriti. Više to govori o samom sistemu nego o njima, piše Federalna.ba

 

Informer.ba