Crna hronika Vijesti

Mersudinu Mešanoviću 15 godina zatvora za trgovinu drogom

Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog glavnog pretresa, izrekao je 11. oktobra optuženom Mersudinu Mešanović jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, saopćio je danas Sud BiH.

Prvostepenom presudom optuženi Mersudin Mešanović proglašava se krivim da je počinio krivična djelaroduženo krivično djelo neovlašten promet opojnim drogama i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Od optuženog se, također, oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela – poslovni objekat u općini Srebrenik.

Optuženi Mešanović proglašen je krivim što je postao član organizovane grupe, koja je formirana radi međunarodne kupoprodaje, prevoza, posredovanja u daljnjoj međunarodnoj prodaji, slanju i isporuci opojne droge heroin.

Optužen je da je kao dio organizovane grupe, krajem 2008. i početkom 2009. godine, dogovorio, organizovao transport, preuzimanje i prevoz 70 kilograma opojne droge heroin iz Crne Gore do BiH, a zatim 50 kilograma od te količine iz BiH do Engleske.

ptuženom se na teret stavlja da je zajedno sa drugim licima organizovao transport, preuzimanje i prevoz 110 kilograma opojne droge “skank“ iz R Albanije, preko Crne Gore u BiH i dalje u Sloveniju sa krajnjim odredištem u nekoj od zemalja zapadne Evrope.

Optužen je i da je zajedno sa drugim licima, u periodu od augusta do decembra 2009. godine, dogovorio i realizirao neovlaštenu međunarodnu kupovinu i prenos 1,5 kilograma opojne droge heroin iz BiH do njima poznatih kupaca u Sloveniji.

U optužnici se dalje navodi da je optuženi Mešanović, tokom 2009. godine, sa njemu poznatim licima, dogovorio i organizovao transport, preuzimanje i prevoz 35 kilograma opojne droge heroin iz Srbije u BiH i dalje u zemlje zapadne Evrope.

Mersudin Mešanović je prooglašen krivim i što je dana 30. marta 2009. godine, u ime firme OM Sistem Transport Company d.o.o. Srebrenik, radi dobijanja bilateralnih dozvola za međunarodni prevoz tereta, Kantonalnom ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona predao lažna uvjerenja i izvode o izmirenim poreskim obavezama, te što je prema navodima optužnice, znajući  da su isprave navedene  u činjeničnom opisu optužnice krivotvorene, upotrijebio te krivotvorene javne isprave.

Optuženi Mešanović je, također, kriv što je dana 7. aprila 2010. godine, u porodičnoj kući, u Srebreniku, neovlašteno držao jedan prigušivač za automatsku pušku i 67 komada bojevih metaka kalibra 7,62 x 39 mm, saopćio je Sud BiH.

Prvostepeno vijeće je donijelo i rješenje o produženju pritvora, koji po ovom rješenju može trajati najviše devet mjeseci i to do 11. jula 2012. godine, odnosno do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora, navodi se u saopćenju Suda BiH.

 

Onasa/Informer.ba