Izdvojeno Politika Vijesti

Mesić: BiH je uvijek bila jedan entitet

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić rekao je da se u Jugoistočnoj Evropi treba boriti za otvaranje, a ne za promjenu granica.

“Moramo se boriti za otvaranje granica, a ne za njihobu promjenu. Arhitektura našeg prostora je završena”, kazao je Mesić u intervjuu za podgorički portalanalitika.me.

Prema riječima Mesića, u tom smislu, “sviđalo se to nekome ili ne, Bosna i Hercegovina, i Kosovo su stvarnost i treba raditi na integrisanju”.

Mesić je ocijenio da su svi agresori na prostoru Balkana “uvijek tobože štitili svoju manjinu kod susjeda, a u stvari su se teritorijalno širili”.

Bivši predsjednik je rekao da vjeruje u jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu. Po njegovoj ocjeni, BiH je uvijek bila jedan entitet, od vremena bosanskih srednjevjekovnih kraljeva, preko turskog doba i Austrougarske, jugoslovenske federacije, sve do danas.

“Sadašnji njeni unutrašnji entiteti nastali su etničkim čišćenjem”, rekao je Mesić i dodao da je za budućnost BiH važno da se “Beograd, poput Zagreba, izjasni o jedinstvenoj državi”.

Mesić smatra da će se mijenjati i politika u Republici Srpskoj.

“Problem je u tome što se ne rješava u Banjaluci nego u Beogradu, kao što se politika Hrvata u BiH nekad rješavala u Zagrebu, dok nismo odustali od tog štetnog angažmana“, rekao je Mesić.

Srbija, po njegovim riječima, treba da kaže Republici Srpskoj: “Vaša domovina je BiH, vaš glavni grad je Sarajevo i svoju politiku rješavajte tamo”.

“Beograd, nažalost, to nikad nije poručio”, rekao je Mesić.

On je kritikovao vlast Srbije, koja, kako je naveo, deklarativno jeste za jedinstvenu BiH, ali podržava Milorada Dodika “koji ne priznaje ni BiH, ni Sarajevo kao glavni grad, i jasno kaže da je RS u BiH samo dok mora biti”.

Mesić je kao dobar primjer naveo odnose Crne Gore i Hrvatske, uz napomenu da granično pitanje na Prevlaci još nije sasvim riješeno, ali da će “sve doći na svoje mjesto”.

 

Beta/Informer.ba