Politika Udarno Vijesti

Mesić: Dodik s Lajčakom lašti cipele, kardinal Puljić nije sposoban ni za župnika

Stanje u Bosni i Hercegovini, bila je središnja tema razgovora bivšeg američkog pomoćnika državnog sekretara Richard Holbrook, “tvorca Daytona”, početkom novembra 2008. s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, koji je dao “prilično tmurnu sliku” o razvoju događaja u BiH, za što je krivio Milorada Dodika kao nastavljača politike Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića, doznaje se iz bilješke američkog ambasadora Roberta Bradtkea, objavljenoj na WikiLeaksu.

BiH predstavlja “najveći problem u regiji”, prenosi Bradtke ocjenu predsjednika Mesića, koji za Milorada Dodika, predsjednika RS, tvrdi da provodi Miloševićevu i Karadžićevu politiku, samo bez tenkova i topova.

Dodik se, upozorava Mesić, namjerava otcijepiti od BiH i pridružiti Srbiji, što će imati “ozbiljne posljedice” jer će se bosanski Hrvati nastojati pripojiti Hrvatskoj, a rezultat svega toga bila bi “malena muslimanska država” koja bi postala “sigurno utočište za fundamentaliste, novo središte terora, nova palestinska država u srcu Europe”.

Mesić rješenje vidi u povećanom američkom i evropskom angažmanu, svojevrsnom “Daytonu II” koji bi spriječio “srbijanski imperijalistički san o ekspanziji”.

Prema Mesiću, doznaje se iz bilješke, rješenje je u “kantonizaciji BiH, jer bi svaki kanton bio mješavina, srpske, hrvatske i muslimanske zajednice”.

Mesić je u razgovoru s Holbrukom dao do znanja da je prilično uznemiren zbog ponašanja ne samo Dodika, već i Harisa Silajdžića, a živcirao ga je i visoki predstavnik međunarodne zajednice Miroslav Lajčak koji “nije znao s njima”.

“Dodik s Lajčakom lašti cipele”, gunđao je Mesić, a ništa manje kritičan nije bio ni sa zajednicom bosanskih Hrvata.

Tako je za kardinala Vinka Puljića rekao da “nije sposoban ni za župnika”, prenosi Onasa.

 

Informer.ba