Izdvojeno Region Vijesti

Mesić: Srbija mora priznati Kosovo!

 Stjepan Mesić otputovao je u dvodnevni posjetu Kosovu. U najmlađoj europskoj državi Mesić je rado viđeno lice, a već prvog dana ga je primio predsjednik Behgjet Pacolli koji je za njega imao samo birane riječi.

Nazvao ga je povijesnim predsjednikom bivše Jugoslavije, koji je prvi otvoreno rekao da ta država više ne postoji, prenosi B92.

On će ostati veliki prijatelj Albanaca i zauvijek će biti u našem srcu“, rekao je Pacolli.  Mesić je poručio da se budućnost Kosova nalazi u EU i da će otvaranje granica i slobodno kretanje ljudi ugasiti svaki motiv za nove ratove u regiji.

Nakon predsjednika, Mesić se susreo i s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. “U našoj regiji možemo pomoći jedni drugima samo ako budemo surađivali. Srbija ne mora priznati Kosovo ali ne smije ometati druge zemlju da surađuje s Kosovom. Ni Zapadna Njemačka nikad nije priznala Istočnu Njemačku, ali je nikad nije ometala u suradnji s drugim zemljama“, rekao je Mesić nakon susreta s kosovskim premijerom, prenosi Beta.

Mesić je dodao da u regiji prvo treba ohrabriti ekonomsku saradnju nakon čega će slijediti saradnja na drugim područjima.

 

Index.hr/Informer.ba