Region Udarno Vijesti

Mesić: Za Gadafija sam posredovao zbog korektnosti

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u četvrtak kako je u svojoj posljednjoj diplomatskoj misiji vezanoj uz Libiju sudjelovao zbog korektnosti i rekao da nema nikakvih iluzija o libijskom vođi.

Mesić je danas u razgovoru za Media servis objasnio kako je u ponedjeljak ličnu poruku libijskog vođe Moamera Gadafija prenio ambasadorima Kine, Sjedinjenih Država i Rusije jer je smatrao da mu je dužnost biti korektan u situaciji kada mu je Gadafi poslao čovjeka kojega poznaje.

“Gadafi mi je poslao čovjeka i predložio da se obustavi bombardiranje, a on i cijela njegova obitelj odrekli bi se vlasti“, rekao je Mesić. Gadafi je, dodao je, predložio i provedbu izbora u Libiji, utvrđivanje novoga ustava i regulative.

Objasnio je i kako se “nisu javljali hrvatskim službenim organima jer je Hrvatska prekinula odnose s Gadafijevim režimom, te nisu mogli doći do hrvatskog ministarstva vanjskih poslova”.

Govoreći o konačnoj Gadafijevoj sudbini, rekao je kako “ne zna kako će on završiti, ali i da bi se njegovom eventualnom likvidacijom postigao određeni politički uspjeh, a u svakom slučaju demoraliziralo njegove pristaše”.

Ponovivši kako nema iluzija o libijskom vođi, Gadafijev je režim nazvao tek “poretkom sui generis”.

“Riješio je infrastrukturni problem za građane Libije, tako da mislim da se jednog dana, kada se bude pisala povijest te zemlje, neće moći zaobići ono što je učinjeno u njegovo vrijeme”, ustvrdio je Mesić, koji smatra da su sada pred Libijom teški dani ponovne uspostave jedinstva.

 

Fena/Informer.ba