Ekonomija Udarno Vijesti

Mesna industrija Menprom investira 6 miliona KM u novi objekat

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona na čelu s premijerom Begom Gutićem posjetila je danas mesnu industriju Menprom u Tuzli povodom započetog projekta izvoza svježeg goveđeg mesa u Republiku Tursku, za čije je potrebe ta kompanije pokrenula izgradnju novog objekta u vrijednosti šest miliona KM.

Prilikom posjete premijer Gutić je zahvalio kompaniji Menprom na svemu što su učinili za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje na području TK, te čestitao na novoj investiciji koja će stvoriti nova radna mjesta.

– Mi smo danas tu da pomognemo i podržimo ovaj projekt – izjavio je Gutić i pozvao građane da se uključe u kampanju “Prepoznaj domaće, budi ponsan”.

Nakon obilaska pogona delegacija Vlade TK je ocijenila da kompanija Menprom parira svjetskim kompanijama koje se bave tom vrstom djelatnosti i da se provode najviši standardi kada je u pitanju kvalitet i sigurnost hrane.

Ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK Srđan Mićanović ocijenio je “Menprom” kao lidera u mesnoj industriji Bosne i Hercegovine, dodavši da je to firma koja svake godine bilježi nove uspjehe.

Direktor i vlasnik kompanije Menprom Mensur Alić rekao je da posjedovanjem svih certifikata – od ISO standarda do halal certifikata – Menprom pokazuje da ima kvalitet ravan svjetskim standardima.

Alić je naveo i da je Menprom krenuo u kampanju na području svih 12 općina i grada Tuzle kako bi prezentirali projekt izvoza mesa, te otkup svim potencijalnim proizvođačima goveđeg mesa.

U novom proizvodnom pogonu bit će uposleno 30 novih radnika, a 2.000 ljudi će biti indirektno uključeno u projekt.

– Svim uzgajivačima i proizvođačima goveđeg mesa nudimo da potpišu ugovore o otkupu i garantiramo plasman njihovih proizvoda – rekao je Alić, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

 

Fena/Informer.ba