BiH Udarno Vijesti

Mesud Rizvo: Ne želimo useljavanje turbo folka u Dom maldih

Nekoliko desetina građana Sarajeva povezanih zajedničkom facebook grupom protestiralo je danas na platou ispred Centra Skenderija protiv ‘useljavanja “turbo folka” u Dom mladih, ‘kolijevku pop-rock sarajevske muzičke škole’ iz koje su iznikla kultna imena poput grupe Indexi, prepoznatljiva širom bivše Jugoslavije.

“Sklonite turbo folk s naših ulica”, “Marš cajkama i turbo folku iz Doma mladih”, “Nećemo splavove u Domu mladih” poruke su sa današnjeg skupa.

Mesud Rizvo je uime demonstranata kazao da su zahvaljujući njihovoj kampanji otkazani subotnji koncerti “turbo folka” u Domu mladih u Centru Skenderija, od kojih je prvi trebalo da se održi večeras.

Rizvo napominje da mu nije važno odakle su i ko su najavljivani učesnici već generalno želi poručiti da Dom mladih nije mjesto za njihove manifestacije niti je “turbo folk” način pjevanja, odijevanja, ponašanja, kakav treba masovno da prihvataju mladi ljudi.

Rizvo tvrdi da bi mladi prigrlili i druge, mnogo kvalitetnije muzičke sadržaje i stilove kad bi se susretali s njima koliko su u doticaju s poplavom “turbo folka”.

Samir Selimović, uposlenik Centra Skenderija, kazao je, pak, novinarima da on i drugi uposlenici nisu ni za oktobar dobili plaće koje inače zarađuju od izdavanja prostorija Centra, a ne iz budžeta.

On postavlja pitanje ujednačavanja kriterija u cijelom gradu kad je u pitanju gostovanje “turbo folk” predstavnika i navodi aktuelni primjer najavljenog gostovanja beogradskog izvođača Ace Lukasa u dvorani “Zetra”.

Što se tiče najavljivanih subotnjih manifestacija protiv kojih je danas na Skenderiji digla glas grupa građana, Selimović tvrdi da ugovor za taj program nikad nije potpisan, koliko je njemu poznato.

Fena/Informer.ba