Crna hronika Udarno Vijesti

Mevlid Jašarević i Munib Ahmetspahić izbačeni iz sudnice

Tužilaštvo BiH podnijelo je Sudu BiH prijedlog za produženje pritvora za još dva mjeseca vehabiji Mevlidu Jašareviću, koji je 28. oktobra izvršio teroristički napad na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu.

Isti prijedlog tužilaštvo je uputilo i za Emraha Fojnicu, Dinu Pečenkovića i Muniba Ahmetspahića koji su osumnjičeni da su pomogli Jašareviću u izvršenju terorističkog napada.

Tužilac Dubravko Čampara je na današnjem ročištu rekao da Tužilaštvo još vodi istragu u ovom predmetu za šta im je potrebno dodatnih 60 dana.

On je naveo da Tužilaštvo još ispituje svjedoke i da traga za određenim predmetima.

“Tužilaštvo je Sudu BiH dostavilo DVD na kojem se nalazi oporuka Jašarevića iz koje se jasno vidi da mu je cilj bio napad na američku Ambasadu u Sarajevu. Tužilaštvo traga i za poluautomatskom snajperskom puškom koja se vidi na snimku“, rekao je Čampara.

Kao dodatne razloge za određivanje pritvora za svu četvoricu Čampara je naveo mogućnost bjekstva, uticaja na svjedoke, te uništavanje dokaza.

Branioci četvorice optuženih usprotivili su se zahtjevu Tužilaštva za produženje pritvora, ističući da bi izricanja strogih mjera zabrane bilo dovoljno da se istraga neometano odvija.

Sa današnjeg ročišta udaljeni su prvooptuženi Mevlid Jašarević i Munib Ahmetspahić zbog nepoštivanja Suda.

 

Srna/Informer.ba